Elmaradnak a turisták Egyiptomban

Rovat

Megosztás

Az elmúlt időszak eseményeit követően radikálisan visszaesett a turisták száma Egyiptomban. A turisztikai és a hatósági szervek azonban mindinkább igyekeznek visszacsábítani a turistákat. Egyiptomi körképünk következik az Inforádió Világszám magazinjával, és dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével.

Dobos Imre kollégánk nemrég ért haza Egyiptomból. Samy Mahmoud, az Egyiptomi Turisztikai Hivatal elnöke megemlítette munkatársunknak is, hogy a magyar piac szintén rendkívül fontos számukra. Jelenleg is sokat dolgoznak azon, hogy növelni tudják a turisták számát Egyiptomban. Az ár-érték arány is jóval kedvezőbb most az országban.

 „A terrorizmus nem csak Egyiptomot érinti, hanem az egész világot. Az egyetlen megoldás, hogy a világ összefog a terrorizmus ellen. Ha egy ország megtiltja a turistáknak, hogy ellátogassanak egy olyan helyre, ahol terrorcselekmény történt, az rossz üzenet, hiszen ez nagy ajándék a terroristáknak, mert akkor elérték a céljukat.”

– mondta Samy Mahmoud, majd hozzátette, hogy folyamatos biztonsági intézkedésekkel próbálják meggátolni az ilyen cselekmények elkövetését. Egyiptomot vissza szeretnék helyeztetni a turizmus térképére.

IMG_9895

Dobos Imre munkatársunk is azt tapasztalta, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a helyiek, és a turisták védelmére. A repülőtérre például a hozzátartozókat sem engedik be. A csomagokat és az utasok zsebeit is átvizsgálják. Kairó városának utcáin pedig rengeteg rendőrrel és fegyveres katonával találkozni, akik ügyelnek a biztonságra.

Az egyiptomi közlekedést azonban semmiféleképpen nem tudná megszokni Dobos Imre, legalábbis elmondása szerint.

„Én nem tudnék ott forgalomban menni. Magyar fejjel egy hatalmas káoszt látni. Számukra ez káosz azonban működik.”

– mesélte Dobos Imre, aki azt is elárulta, hogy Egyiptomban még indexet sem használnak, helyette dudálnak, és bár vannak közlekedési lámpák, még sem működtetik azokat. Ennek ellenére még sincs dugó, mindenki halad a közlekedési tempónak megfelelően. Máskülönben egyesek elmondása szerint ma már 25-30 milliósra becsülhető Karió lakosságának száma, hiszen sokan a főváros vonzáskörzetében szeretnének letelepedni, vagy munkát vállalni.

IMG_9971

A Királyok völgye területről is hallhattunk érdekességeket, ahol Baha Abd al-Gáber, régészeti vezető számolt be arról, hogy még a belépőkből származó bevétel egy részét is a régészeti munkákra fordítják. Ez idáig 64 sírkamrát tártak fel, azonban egyszerre sosem látogatható az össze sikerkamra, mivel azokat pihentetni is szokták. Jelenleg Hatsepszut fáraónő, valamint VIII. Ramszesz sírkamráját keresik.

Tutanhamon sírjával kapcsolatban egy brit tudós korábban sokat kutatott, hogy feltárjon egy feltételezett sírkamrát Tutanhamon sírja mögött. Még röntgennel is átvizsgálták a területet, de 100%-os bizonyosságot nem szereztek a további sírkamrák létezéséről.

IMG_9979

Ashraf Mohei el Din, a Gízai nagy piramisok területének régészeti vezetője szerint a nagy Kheopsz-piramisban vannak a legizgalmasabb dolgok. Most is rengetegen dolgoznak a környékén, hogy felfedezzék a terület rejtett titkait.

„Kheopsz fáraó piramisa rendkívül népszerű, sok felfedezés vár még a régészekre.”

– tette hozzá a régészeti vezető.

 

Hallgasd te is az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével! Péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától. 

Fotókat készítette: Dobos Imre

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,157RajongóLike
177,760KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta