Ezt nézed:  / Divat/Életmód / Ennyire szeretik a Halloweent Japánban

Ennyire szeretik a Halloweent Japánban

Japánban valamiért imádják a Halloweent. Az ünnep népszerűsége ráadásul folyamatosan nő, már több mint egy hónappal előtte mindenki Halloween-lázban ég, az utcák és üzletek díszes jelmezbe öltöznek. Az idei ünnepség talán az eddigi legelevenebb Halloween lesz Japánban. 

resize (5)

De hogyan vált a Halloween ünnepe Japán második kedvenc külföldről jött ünnepévé, egyenesen a karácsony után? Vajon hűek maradnak az ünnep eredeti szelleméhez, vagy beleteszik saját elképzeléseiket, ahogy más kulturális termékeknél is?

Japánban szinte teljesen érdektelen volt a Halloween a XXI. század kezdetéig. Persze az ünnep gyökerei sokkal messzebbre nyúlnak vissza, mégsem jelent meg Japánban. Miért?

Szekigucsi Eri, egy kiotói főiskola nyelvi professzora szerint a japán vállalkozások először az 1980-as években kezdték népszerűsíteni a Halloweent. Ez egybeesik a japán buborék-gazdaság aranykorával, ami példátlan időszaka volt a jólétnek és a nemzetköziségnek. Ekkor jött divatba a karácsony és a Valentin-nap is, sok más szokással együtt.

resize (7)

1992-ben viszont történt egy sajnálatos incidens. Hattori Josihirot, aki tinédzserként cserediák volt az Egyesült Államokban, úton egy Halloween-partyra meggyilkolták. Japánban a kilencvenes években és a kétezresek elején Hattori halála volt az első dolog, ami eszükbe jutott az embereknek a Halloweenről.

Ahogy telt az idő, nyilvánvalóvá vált, hogy Hattori halála nem jelenti azt, hogy a Halloweenből egyenesen az erőszak következik. 1999-ben a Tokyo Disneyland egynapos Halloween felvonulást rendezett, ami annyira népszerű lett, hogy mára két hónapig tartó fesztiválsorozat, felvonulások, kiállítások párosulnak az ünnephez szeptemberben és októberben a vidámparkban. Ezzel nagyjából egy időben Kawasaki városa is megtartotta első halloweeni jelmezes felvonulását, aminek mára Tokióban és az országban számos követője lett.

Van azonban három fontos oka annak, hogy a Halloween ilyen erősen meg tudta vetni a lábát Japánban.

Édesség

jh-2

Sokan azt hiszik, hogy a japánok szeretik az édességet. Valójában ez nem igaz, illetve nem úgy, ahogy gondolnánk.

Japánban nem szeretik a süteményeket és a cukorkákat olyan édesen, mint mi, nyugatiak. De az országban imádják a különleges desszerteket. A sok különböző édesség, desszert szépsége, alapanyagai számítanak igazán. A mennyiség helyett a minőség számít, éppen ezért Japánban minden édesség olyan, mint egy művészeti alkotás. A boltokban kapható zacskókban is nagyon finom, ám nagyon kis mennyiségű édesség van.

Idényjelleg

jh-3

Japánoktól gyakran halljuk, hogy az egyik legjobb dolog az országban a négy évszak sokszínűsége, szemben egyes országokkal, ahol az időjárás szinte egész évben egyforma. Mivel szeretik az évszakok váltakozását, a Halloween jó helyen van a naptárban, hiszen akkortájt vannak az utolsó melegebb napok. Mielőtt az utolsó őszi levél is lehullik a fákról, jön egy ünnep, tele színes felvonulással és vidámsággal.  Ezen kívül a Halloween jó ürügy ahhoz, hogy az ember vásároljon, és jókat egyen.

Cosplay

jh-4

A Halloween népszerűsége viszont leginkább abban rejlik, hogy ilyenkor be lehet öltözni, és furcsa ruhákban mutatkozni az utcákon. Japánban minden héten lehet találkozni olyan rendezvényekkel, melyeken valamilyen okból beöltöznek az emberek. A cosplay a japán hétvégék általános jelensége, amikor egymással fotózkodnak és beszélgetnek azok, akik az hétköznapi egyenruha rabságából próbálnak szabadulni.

A móka kedvéért tehát robbanásszerűen nőt azok száma, akik legtöbbször saját készítésű, félelmetes, bizarr halloweeni ruhakölteményeiket vonultatják fel a parádékon.

resize resize (1) resize (2) resize (3)

Akik viszont a tradíciókhoz ragaszkodnak, felteszik a kérdést: hogyan ünneplik a Halloweent Japánban? Az biztos, hogy minden összejövetelen király és szexi jelmezek jelennek meg, persze az ijesztő is népszerű, ahogy nem ritkák az animés jelmezek sem. A magánlakások azonban nem kínálnak cukorkát a gyerekeknek, és nincs csokit vagy csalunk (trick-or-treaters) felkiáltás sem. Így tehát ez nem ugyanaz a közösségi élmény, mint Amerikában, ahol a jelmezes gyerekek Happy Halloweent kiabálnak.

Mégis, ahogy minden ünnep, ez is fejlődik, így már az eredeti szokások is előfordulnak Japánban. Egyes üzletek például édességet fognak osztogatni idén október 31-én. Miközben az emberek Japánban talán nem is vették át a horror ünnepének pontos aspektusát, egész jó szórakozást jelent nekik a sok finom édesség, a sok vicces ruha és a felvonulás élménye.

resize (6)resize (8) resize (9) rwererwtrete

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share