Ezt nézed:  / Hírek / Utazás / Épülnek a magyar kapcsolatok Ugandában

Épülnek a magyar kapcsolatok Ugandában

A Középsuli szerkesztőségi tagjai is kiutaztak Ugandába, méghozzá magángéppel a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) szervezésében. H. Anna kolléganőm az Inforádió Világszám műsor számára interjúvolta meg a delegáció tagjait.

Ugandában nem rég magyar mintafarm is épült, korábban pedig megtörtént az első ugandai magyar kórház alapkőletétele. Magyarország és Uganda gazdasági kapcsolatára egyre nagyobb figyelmet fordítanak a HTCC együttműködésével, ez pedig Seszták Miklós, a nemzeti fejlesztési miniszter álláspontja szerint is nagyon jó kezdeményezéssé válhat. Igaz hozzátette, hogy jelenleg a kereskedelmi számok javításra szorulnak Uganda és Magyarország között, de úgy véli, a magyarok sok olyan technológiával rendelkeznek, amire Ugandának szüksége lehet.

„Én azt kérdeztem miért nincs itt napenergia? Sokat süt a nap, állandóan a 365 napban, ugyanakkor tudjuk, hogy energiaszegény ország, tehát mindent kintről hoznak. Teljesen kézenfekvő lenne, hogy csináljunk egy nagy napenergia parkot itt, amit lehet hasznosítani, vagy például, ha gond a meleg víz, akkor miért nem csinálnak napszolárium felhasználásával meleg vizet?

– tette fel a kérdést Seszták Miklós, aki a gazdasági kapcsolatok megerősítése mellett, saját élményeiről is beszámolt a műsorban.

farmonmagyarázás

 „Először utaztam most Ugandába, és amikor az ember felszáll egy olyan gépre, ami egy olyan országba viszi, ahol még nem volt, akkor mindig élnek az emberben különböző sztereotípiák. Azt gondolja, hogy bejön egy olyan afrikai országba – ahol fogalmazzunk úgy – nem számít túl sok jóra. Már önmagában az éghajlat és a körülmények is más benyomást keltenek az emberben és miután leszálltam ez az egész üzleti delegáció alatt bennem volt, hiszen azt kell, hogy mondjam ez egy demokratikus, jó klímával rendelkező ország.”

– osztotta meg tapasztalatait a hallgatókkal a nemzeti fejlesztési miniszter.

IMG_5747

Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság (AHU) elnöke is beszélt arról, hogy miként nyitnak újabb lehetőségek felé.

„Magyarország is ráébredt a pénzügyi válság hatására arra, hogy további kontinensek vannak még Európán kívül, ahol kereskedni lehet, és a külkereskedelem fejlesztéséhez nagyon fontos, hogy más, új piacokat szerezzünk a magyar termékeknek, a magyar technológiáknak. Uganda egy ilyen piac lehet.”

– mondta Balogh Sándor, aki szintén megjegyezte, hogy bár még van mit építeni az ugandai kapcsolatokon, de szerinte van lehetőség ebben az országban valamint, hogy üzletkötések is elkezdődtek már.

 „Itt a csoportban lévő üzletemberek közül fejlett technológiákkal és különböző közlekedési technológiákkal való üzletemberek találtak partnereket, valamint mezőgazdasági együttműködés is kialakulóban van. Én azt gondolom, hogy az energetika az a terület, ahol sokan tudnak még labdába rúgni, hisz itt most olajat találtak, most kezdenek el azzal foglalkozni, hogy mindenkinél legyen áram, hogy a falukba áramot vezessenek, és én hiszem azt, hogy ebben még nagy lehetőségek vannak.”

– tette hozzá Balogh Sándor.

Hallgasd te is az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián Dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével! Péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától.

Fotók: Bánkövi Dóra

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share