,,Balatoni hal” elnevezéssel a fogassüllő és a ponty uniós oltalmat kapott – közölte az Agrárminisztérium.
Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként az EU területén ,,Balatoni halnak” csak a termékleírásában rögzített követelményeknek megfelelően tenyésztett pontyot és fogassüllőt lehet nevezni.
A ,,Balatoni hal” tenyésztése kizárólag a Balaton vízgyűjtő területén történhet. A balatoni halgazdaságok már az 1920-as évektől kezdve nagy gondot fordítottak a Balaton két, gazdasági szempontból legjelentősebb hala, a fogassüllő és a ponty tudatos halgazdálkodással történő szaporítására.

A ,,Balatoni hal” földrajzi jelzés körébe tartozó fogassüllő húsa hófehér, sovány, szálkátlan és ízletes, alacsony zsír- és magas fehérjetartalmú. A ,,Balatoni hal” fogassüllő húsának különleges minősége annak köszönhető, hogy a Balaton vízgyűjtő területén nagy arányban megtalálhatók az őshonos, fehér húsú táplálékhalak (küsz, dévérkeszeg és garda).

Arra is kitértek, hogy a ,,Balatoni hal” földrajzi jelzést ponty esetében kizárólag a ,,balatoni sudár” vagy ,,varászlói tükrös” államilag elismert tájfajták egyedeire lehet használni.
A ,,Balatoni hal” földrajzi jelzéssel ellátott ponty húsa tömör, rugalmas állagú, ami a magas fehérjetartalmú természetes tápláléknak és kiegészítő természetes kagylótakarmánynak köszönhető.
– MTI –