Idős a cicád? Figyelj oda rá!

Rovat

Megosztás

Az öreg macska nem vén macska- állapítják meg a Macskagyógyász állatorvosi szaklapban Amerikában. A négylábú kedvencek egyötöde 11 évesnél idősebb. Az igazi öregkort az állatorvosok 15 éves kortól számítják. Ez olyan korhatár mint az embereknél a 76-ik év vagyis az igazi öregedés kezdete. Ma már a 20 éves életkort is megélhetik a macskák, ha a gazdik vigyáznak rájuk és rendszeresen kommunikálnak velük.

Mire kell figyelnie a gondos gazdinak? Mindenekelőtt arra, hogy megváltozott-e kedvenc macskája aktivitása. Indokolatlanul sokkal aktívabb lett vagy épp ellenkezőleg – ez a gyakoribb- teljes passzivitásba zuhan. Ez komoly belső problémákat jelez éppúgy mint az, ha az eddig remekül tájékozódó macskánk eltéved. Éppúgy, mint az idős emberek egy részénél előfordulhat, hogy a kis kedvenc nem talál haza. Ami még ennél is nagyobb gondot okoz: már nem tud különbséget tenni a nappal és az éjszaka között! Alvajáró lesz és ezzel kétségbe ejtheti a háziakat. Olyankor nyávog amikor eddig soha! Ez súlyos betegség jele lehet. Mindenképp állatorvoshoz kell vele fordulni, mert ha nem kezelik a macskát, akkor teljesen kiszakad a világból.

Az egészséges öreg macska ugyanis éppoly játékos és éppúgy szívesen ugrál mint a fiatalabbak. Fontos az interaktivitás: például egy gyerek, aki rendszeresen játszik a macskával. Sok öreg macska ugyanis úgy érzi- sok idős emberhez hasonlóan- hogy elhanyagolják, nem törődnek vele, és bánatában depresszióba esik.  Ha az öreg macska úgy érzi, hogy szüksége van rá a családnak, az ismerős embereknek, akkor tovább él, mert van miért. A macska lelke és egészsége sokban hasonlít az emberéhez idősebb korban. Nagyobb figyelmet igényel a gazditól, aki sokszor maga is az öregedés problémáival küszködik és nem figyel arra: 15 éves kora után a macska is belépett élete utolsó korszakába…

szöveg: Lengyel Miklós

kép: www.examiner.com

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a 200. részbe!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta