Ezt nem tudtad Haitiról. Veszélyes helyszínek V.

Rovat

Megosztás

Gyönyörű napsütötte tengerpart, pálmafák, bámulatos tájak és örökké tartó jó idő – az első gondolatok, amik eszébe jutnak az embernek, amikor Haitiről beszélnek. Meglepő-e vagy sem, de ez nem egészen tükrözi a valóságot.

Ha az ország biztonsági helyzetéről van szó, máris elgondolkozhat azon az ember, hogy biztosan komolyan gondolta-e ezt az utat, ugyanis Haiti területén kiemelkedően nagy az elkövetett bűncselekmények száma.

Nem csak holmi sundám-bundám utcai zsebtolvajkodásról van szó, hanem nagyon komoly bűnőzi rátáról. Fegyveres támadások, emberölések és emberrablások.  Egy felmérés szerint az elrabolt áldozatok 10%-át a külföldi állampolgárok teszik ki.

Ez eddig valóban nem túl kecsegtető, de azt hiszem az időjárást, és az egészségügyi helyzetet tekintve sem fog azzá válni a helyzet.

Haitin júniustól-novemberig lehet számítani nagyobb hurrikánveszélyekre. 2008 nyarán például több ezer ember vesztette életét, és több százezren maradtak víz és élelem nélkül a szélsőséges időjárások következtében.

A földrengésekkel is számolni kell. Emellett az utak állapota sem nyújtja a legnagyobb biztonság érzetet. Haitiben valamiért természetesnek vélik, ha kivilágítatlan járművel haladnak az utakon még éjszaka is. Előfordulnak torlódások is, sőt, a konzuli szolgálat még arra is felhívta a figyelmet, hogy  ajánlott zárt ablakokkal és ajtókkal közlekedni. Vajon miért? Szerintem van sejtésünk. Nyilván nem tisztességes állampolgárok akarnak nekünk cukrot osztogatni az utakon.

A következő betegségekkel ajánlott számolni, ha Haitiba utazik az ember:

  • Malária, Dengue-láz, Tuberkulózis, Kolera, AIDS (HIV)

 

Javasol védőoltások közé tartoznak a következők:

  • Kanyaró, rubeóla, poliomyelitis (gyermekbénulás), tífusz, Hepatitis A  és Hepatitis B elleni védőoltás

 

Az élelmiszert, valamint a higiéniát tekintve pedig jobb nem megkockáztatni a csapvizet, ahelyett akkor már inkább palackozott ásványvíz.

A felnőtteknek rituális szokása a gyereket minden étkezés előtt kézmosásra tessékelni – na ennek most tökéletes hasznát vehetik a Haitibe utazók, ugyanis ott tényleg nem árt kezet mosni egy-egy étkezés előtt.

De ha már étel akkor, amit jó lehet elkerülni az a:

  • jégkocka, gyümölcslé, nyers zöldségek, kevésbé átsütött húsok – ennyit a steakről -, halak, valamint a tejjel készült ételek.

 

Az ország területére vízum nélkül is beutazhatnak az emberek, azonban az érvényes útlevél kötelező. Miután átlépték a határt maximum 90 napig randalírozhatnak Haitin – csak azt se felejtse el senki, hogy annak az útlevélnek legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

 

Fotók:
lunionsuite.files.wordpress.com
unocha.org
fw010326-20-flywheel.netdna-ssl.com

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta