Félbevágott mákszemben a világ legkisebb könyvei

Rovat

Megosztás

Megpatkolja a bolhát az orosz meseirodalom balkezes alakja, Levsa. Róla nevezte el mákszemnyi művét Vlagyimir Aniszkin, amely 88-szor kisebb a japán rekordernél (0,74×0,75 mm) – írja a Globoport.hu.

Összesen két könyvet helyezett el egy-egy fél mákszemben az orosz művész. A mikrominiatűr alkotások 0,07×0,09 milliméteresek. A négy oldalas mű címe Levsa, a 7 oldalas pedig az orosz ábécét tartalmazza.

Készítésüknél két nagy kihívással kellett megküzdeni – mesélte a novoszibirszki Aniszkin a Russia Today cikkében. Az egyik az a volfrámhuzalból készült karika, amellyel lapozhatóvá tette a könyveket. (Ez egyébként egy nagyon vékony tűvel lehetséges.) A másik a saját szívverése volt. Ilyen méreteknél az ujjbegyekben is pulzáló dobogás komolyan hat a mozdulatokra. Emiatt egyre csupán egy másodperc jut.

mák

Bár jövő héten kéri az apróságok bejegyzését a Guinness Rekordok Könyvébe, Aniszkin mégis pesszimistán tekint a jövőbe. Az öregedés ugyanis nem tesz jót a miniatűrművészeknek. A látás romlásával és a kézremegéssel egyre nehezebb precíznek lenni.

A fizikai és matematikai doktorival rendelkező Aniszkin 1998-ban fedezte fel a mikrominiatűrök iránti szenvedélyét. Akkor kölcsönözte ki a Láthatatlan mesterművek titkai című könyvet az egyetemi könyvtárból, gondolván az ékszerekről szól. A kötet azonban a szovjet mikrominiatűr alkotásokat mutatta be.

Azóta folyamatosan képzi magát és gyakorol. Például berakott a tűfokába egy tevét, de sakk-készletet és Micimackó figuráját is elkészítette már mákszemnyi méretben. Több alkotása is megtekinthető a Szentpétervári Mikrominiatűr Múzeumban.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta