Felvételiztél? Légy résen tavasszal is!

Rovat

Megosztás

A felsőoktatási felvételik már lezárultak, de mi történik ezután? Az alábbiakban olvashatsz egy kis összefoglalót arró, hogy milyen teendőid lehetnek még tavasszal.  Hogy mindig naprakész legyél, kövesd az E-felvételi felületét az elkövetkezendő hónapokban is.

Hiány- és dokumentumpótlás

Hiányos vagy nem megfelelő benyújtott felvételi esetén van még lehetőség a hiányok pótlására. Ez felszólítás után történik, amit akkor kaptok, ha hiányoznak bizonyos dokumentumok, mint például az érettségi vagy középiskolai bizonyítvány és felsőfokú oklevél megfelelő oldalai. A hiányt kézhezvételtől számított 8 napon belül kell pótolni, különben az Oktatási Hivatal elutasíthatja a jelentkezési kérelmet. Ezen dokumentumok hiányán túl, nem érkezik felhívás pótlásra, mivel a felvételizők arról már egyénileg döntenek, hogy mi alapján akarják számíttatni pontjaikat. Továbbá magatoknak kell gondoskodni, felszólítás nélkül a pontszámításhoz szükséges dokumentumok beküldéséről – mint például a többletpontokra jogosító igazolások, amelyek még nem álltak rendelkezésetekre a jelentkezéskor.

Adatok megtekintése

A Felvi.hu oldalán található E-felvételi segítségével megnézhetitek és nyomon követhetitek a már rögzített adatokat, eredményeket, felvételi pontokat, és végül a felvételi eredmény is elérhető és letölthető lesz itt.

Elektronikus ügyintézés az E-felvételiben

A tájékozódás mellett elektronikus ügyintézésre is esély nyílik az E-felvételiben. Ezt április végétől lehet majd igénybe venni, módosításokra és hiánypótlásra pedig július 9-ig van lehetőség.

A ponthatárok megállapítása

A ponthatárok várhatóan 2015. július 23-án kerülnek meghatározásra, ekkor dől el, hogy melyik képzésre mi a minimális ponthatár, amivel be lehet kerülni. A legnépszerűbb képzéseken, ahol magas a túljelentkezések száma, magasabban húzzák meg ponthatárokat is. Ahol viszont kevesebben jelentkeznek az egyetem befogadóképességénél, ott is el kell érni egy bizonyos pontszámot, jelen esetben ez a minimum 280 pont az  alapképzésen, 240 a felsőoktatási szakképzésen.

Értesítés a felvételi eredményéről

A jelentkezésben megadott első olyan helyre kerül be a jelentkező, ahol a felvételi összpontszáma elérte az adott képzés ponthatárát. A felvételt nyert diákok e-mailben kapnak értesítést, valamint a Felvi.hu E-felvételi szolgáltatásán keresztül tájékozódhatnak. A leggyorsabb információt azonban azok kapják meg, akik telefonszámukat megadva kérték, hogy SMS-ben értesüljenek a hírről, még a ponthatárok kihirdetésének izgalommal és remélhetőleg ünnepléssel teli estéjén. Miután hivatalosan is kiderül, ki hova nyert felvételt, az adott felsőoktatási intézmény is küld egy felvételi határozatot levél formájában a leendő hallgatóknak. Ebben megtalálhatók a fontosabb tudnivalók, mint a beiratkozás helye, ideje, és ezzel kapcsolatos információk, illetve itt értesülhetünk a gólyatábor részleteiről is.

A pótfelvételi

Nem kell elkeseredni akkor sem, ha nem jutottatok be egyik választott helyre sem. Ez esetben még mindig érdemes figyelni a Felvi.hu-t augusztus elején, ugyanis ilyenkor az oktatási intézmények pótfelvételit írnak ki bizonyos szeptemberben induló képzésekre. A hátrány csak annyi, hogy ekkor már csak egy intézmény egy képzésére lehet jelentkezni az E-felvételi útján. A bejutáshoz szükséges pontszámnak pedig el kell érni a július 23-ig kihirdetett ponthatárt.

 

Forrás: eduline.hu

Képek: kre.hu, espresso.hu, origo

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a 200. részbe!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta