Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Felvettek! De mennyibe fog ez nekem kerülni???

Felvettek! De mennyibe fog ez nekem kerülni???

Érdemes felvenni a Diákhitelt? Mennyit kereshetsz diákmunkával az egyetem mellett? Mennyibe kerül az élet, ha kolis vagy? A Pont Ott Partin rendezett fórumon szakemberek beszélgettek az egyetemista lét anyagi vonatkozásiról.

Diákhitel

Imre Zita marketing és kommunikációs igazgató elmondta, hogy a Diákhitel Központ munkatársai rendszeresen járnak középiskolákba pénzügyi felvilágosító órákat tartani. Tapasztalataik szerint diákok nincsenek tisztában alapvető pénzügyi fogalmakkal. Aki szeretne, a oldalán tájékozódhat a témában. A jobb körülmények között élő diákok ilyen szempontból még kedvezőtlenebb helyzetben vannak, mint szegényebb sorsú társaik, akik jobban ismerik családjuk pénzügyi helyzetét, tudatosabban kezelik az anyagiakat. Egyetemistaként pedig mindenkinek nagy szüksége van arra, hogy képes legyen előre gondolkozva, tudatosan kezelni a saját pénzügyeit- mondta Imre Zita. Az első lépéseket te is megteheted, ha ellátogatsz a Pénziránytű oldalára, ahol praktikus, szórakoztató tanácsokat kaphatsz a témában.

Imre Zita elmondta, kevesebben veszik fel a Diákhitelt, mint a programindulásakor. A diákok manapság tudatosabbak, jobban számolnak azzal, hogy a hitelt vissza is kell fizetni, ráadásul kamatostul. A kétezres évek elején hitelt felvettek közül manapság sokan nyögik a visszafizetés terhét, és rendszeresen utalnak rá, hogy nem tudták, mit vállalnak. Ám így is alig három százalék azok aránya, akik nem fizetik vissza egyáltalán a Diákhitelt. Érdemes pontosan fizetni, mert az adóhatóság behajthatja a hiteltartozást. Akár a munkanélküli segélyből is levonják a szükséges összeget.

Imre Zita emlékeztetett, hogy kétféle hitelt vehetnek fel a diákok. A Diákhitel 1 szabad felhasználású hitel, 4,9 %-os kamattal. A Diákhitel 2 csak a költségtérítést fedezi, és 2%-os a kamatozása.

 

Az egri Esterházy Károly Főiskola Hallgatói Központjának elnöke, Országh Ákos szerint náluk nagyon jól működő rendszer van a költségtérítéses hallgatók segítésére.  Tapasztalataik szerint sok hallgató csak akkor számol pontosan utána, mennyibe kerül a költségtérítéses képzés, amikor felvették a szakra, sokan megriadnak, és nem iratkoznak be. Rajtuk segít az EKF úgy, hogy azokat a hallgatókat, akik a Diákhitel2 segítésével finanszírozzák a tanulmányaikat, anyagilag segíti a főiskola. Így mindenki jól jár, hiszen a diákok belevágnak a költségtérítéses képzés elvégzésébe, ami jó a főiskolának és a diáknak sem kell lemondania a képzésről.

Lakhatás

Az egyre növekvő fővárosi albérlet árak mellett különösen fontos, hogy időben utánanézzetek a kollégiumi felvétel lehetőségeiről, tájékozódjatok a határidőkről. Ez igen fontos, mivel egy kollégiumi szobát körülbelül 23 ezer forintért bérelhet valaki, míg az albérleti árak ennek a többszörösét is elérhetik. Országh Ádám szerint Budapesten legalább kilencvenezer forint kell ahhoz, hogy egy egyetemista megéljen, míg Egerben akár a fele összegből is ki tud jönni egy diák.

Javíthattok az anyagi helyzeteteken úgy is, ha spóroltok, de úgy is, ha növelitek a bevételeiteket. Aki jól tanul, az több ösztöndíjat kaphat a felsőoktatási intézménytől, ahova jár. Igényelhető még szociális támogatás is, és a Diákhitel is segítséget jelenthet sokaknak. Spóroláshoz adott tippeket Vámosi Péter, a HÖOK elnökhelyettese. Érdemes elmenni gólyatáborba, felvenni a kapcsolatot a hallgatói önkormányzattal, mivel így van lehetőség kapcsolatba kerülni felsőbbévesekkel, akik szívesen továbbdják a már nem használt tankönyveiket, elmesélik, hol lehet olcsón de finomat ebédelni.

Munka

Egyre több diák vállal munkát a tanulás mellett, mondta el Simon Balázs, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet jogi- és kommunikációs vezetője vezetője. Míg 2007-2008-ban a diákok tíz százaléka, manapság húsz, huszonhárom százaléka dolgozik a tanulás mellett. A gazdasági válság ideje alatt ugyanis egyre kevesebb diák támaszkodhatott a szüleire. Simon Balázs hozzátette azt is, hogy a munkatapasztalat megléte fonstosabb egy jövendő munkáltató számára, mint annak jellege. A munkáltatók értékelik azt, ha valakinek már volt főnöke, megtapasztalta a felelősséget, ismeri a munkavállalás alapvető jogi szabályait. Aki időben be szeretné fejezni a tanulmányait, az reálisan maximum havi ötven- és nyolcvanezer forintot kereshet diákmunkával. Korábban, mivel nem kellett visszefizetni a késve diplomázó diákoknak a képzési költségeket, sokan elhúzták a tanulmányaikat, és mellette munkát is vállaltak.

Diákmunka
Te végeztél már valamilyen diákmunkát?

 

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share