A “fenekes pasitól” a csúcsig – a Halott Pénz sztori

Rovat

Megosztás

Néhány évvel ezelőtt még egy igencsak underground csapatnak számított a Halott Pénz zenekar. De vajon hogyan született meg, mikor és hogyan nőtte ki magát Marsalkó Dávid álomvilágából egy Budapest Parkot többszörösen megtöltő, befutott sikerprodukcióvá? Mi az a kis fűszer, ami beindította a gépezetet, és meghozta a sok fáradtságos munka gyümölcsét? Következzen most a Halott Pénz története röviden, tömören!

Sokan nem tudják, de a Halott Pénz mint formáció eredetileg Marsalkó Dávid egyedüli személyében testesült meg. Bár mindig is szeretett volna egy teljes zenekarral, csapattal együtt dolgozni, ez az álom csak később valósult meg neki. Sőt, tulajdonképpen magát a zenélést is többször majdnem megvétózták az élete történései. Az első ilyen furcsa incidens alig néhány éves korában történt, amikor is édesanyja zeneiskolába tervezte beíratni, ott azonban a zeneoktató tanár egy rövid énekeltetés után anyját félrehívva közölte, hogy semmiféle zenei tehetsége nincs, ezt a gyereket el kell tiltani a zenétől. Ő azonban közel sem így tett, bár gondoljunk csak bele, mit vesztett volna (és mi mit?) ha szót fogadott volna a tanárnak…

Később erőt vett magán, elkezdte bontogatni szárnyait a zenélésben, el is készített néhány dalt, azonban ezek saját bevallása szerint is szörnyűen sikerültek. Nem sokon múlott, hogy kimenjen külföldre munkát vállalni, azonban előtte még egy nagy vágyát mindenképp teljesíteni akarta; egy saját videoklipet készíteni. Így meg is született az “Avangard” klipje, ami meglepő nagy sikert aratott. A sikeren felbuzdulva lemondta a külföldi munkát, és alkotásba kezdett. A valódi berobbanást tulajdonképpen a “Feneked a gyengém” c. számmal érte el, azonban ezt remekül használta fel, nem “ragadt meg” ezen a színvonalon, ugródeszkaként játszott a sikerben, és ennek hátán számos új, színvonalas dala születhetett.

Nem sokkal később hozzá csapódott Járai Márk, az egy szál gitáros klubkoncertek százait megélt, iszonyat jó hangú énekes, és bár érdekes, hogy eleinte sem Dávid, sem Márk nem tudták, mi lesz ebből. Mindketten annyira mások voltak, azonban remekül kiegészítették egymást. Ugyanez igaz egyébként a zenekar többi tagjára is, nagyon sokféle zenészből áll, akik mind hozzá tudnak adni a dalok sokféleségéhez.

Néhány év elteltével a siker egyre csak fokozódott, és olyan kollaborációk is születtek, mint a Punnany Massifból ismert Felcser Mátéval közös “Abba”, vagy a Volt fesztivál tavalyi himnusza a WellHelloval közös “Emlékszem Sopronban”, illetve olyan lehetőségek, mint a Budapest Parki koncertek, ahol kivétel nélkül telt házas koncerteket adhattak.

Egyébként apró személyes emlék.. egyik koncertjén Dávid kihívta a színpadra a korábban a zenéléstől féltő édesanyját, és megmutatta neki a Budapest Park nagyszínpadán, mekkora tömeg áll vele szembe. Olyan kimondhatatlanul őszinte és megható perc volt az, amire a mai napig mélyen emlékszem, ugyanis ezen én is kint voltam egy számomra akkor még fontos személlyel.

Végül ami mellett semmiképp nem szeretnék még elmenni, az a származás. Itt ismét fel kell hozzam a Punnany Massif zenekar nevét, ugyanis ahogy sok más, ez is közös a két zenekarban: Pécsiek, de olyannyira közös ez, hogy Dávid és Máté konkrétan néhány utcára egymástól nőttek fel. A két zenekar egyébként kifejezetten jó viszont ápol egymással, és egész sok közös koncertet is adnak, (Hála az égnek!) aminek  amúgy nagyon örülök. Tényleg jó látni azt a tiszteletet amit a két zenész csapat egymás iránt táplál. Szerintem tök szimpatikus, és “jóarcság”ha egy frontember egy másik zenekar pólójában lép fel. Mekkora már? 😀

A sikernek pedig még koránt sincs vége, hiszen jelenleg is számos új slágert köszönhetünk a formációnak, és reméljük, sokáig várhatunk is még tőlük újabb gyöngyszemeket.

Te szereted a Halott Pénz zenéit?
Te szereted a Halott Pénz zenéit?

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjának támogatásával készült.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,549RajongóLike
179,305KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta