Fesztivállal újul meg Budapest!

Rovat

Megosztás

2018-ra Budapest világváros lesz?

Új arculatot kap Budapest. Hogy pontosan milyen is lesz a főváros, az már nem titok. A várható változásokról Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, és Dr. Niklai Ákos, a Magyar Szállodaszövetség elnöke meséltek Dr. Kiss Róbert Richard RadioTours című műsorában.

„It’s party”

„Vizuális változások ezek, amiket nem csupán a helyiek, de a turisták is érzékelni fognak- kezdte a főpolgármester-helyettes. Niklai Ákos még konkrétabban fogalmazott: „Új, önálló brand kell Budapestnek.” Az egyik első lépés a Budapest Essentials fesztivál, ami legfőképp a fővárosiaknak szól, de a vidékieket is megcélozza.

A belföldiek egyébként a turistáknak csak 10%-át teszik ki.

„Budapest az angolok körében a legnépszerűbb. Őket követik a németek, de a románok és a csehek is ezen a listán szerepelnek. Mellettük egyre többen érkeznek az Egyesült Államokból, Indiából, ahogyan nagy az orosz és kínai turisták száma is.”

Ez nem is csoda: a kedvező ár-érték arányok miatt Budapest Európa egyik legolcsóbb városa.

bbpp

Ötcsillagos város

Budapesten minden turista talál számára érdekeset. „Léteznek szabadidős- kulturális- és üzleti turisták. Ez utóbbiak költik a legtöbbet. Budapestnek a nagy- és kisebb költésű vendégekre is szüksége van.” Ők a romkocsmák gyakori vendégei, míg előbbiek a Michelin-csillagos éttermeket látogatják.

„Az amerikaiak szerint sokat fejlődött a gasztronómia, már nem kell hazautazniuk, ha egy jót ennének”-  mutatott rá a pozitív változásra a műsorvezető.

És ha már csillagok: egyre több hollywoodi filmet forgatnak a fővárosban.

„A filmesek kezdik maguknak felfedezni Budapestet érdekes építészete miatt. Egy-egy forgatás után nagy összegeket hagynak itt”- mesélte a főpolgármester-helyettes.

Két nagy dobás

A műsorban fény derült két nagyszabású tervre is, amik hozzájárulhatnak Budapest új brandjéhez.

„2018-ra egy négyezer főt befogadó konferenciaközpont felépülése várható – tudtuk meg Niklai Ákostól.

2017-ben pedig talán ennél is fontosabb dátum: ekkorra készülhet el az Úszó Világbajnokságnak otthont adó épületkomplexum.

„Sok ország nem tudja használni az Olimpiára készült épületét. A cél, hogy ezt az épületet a bajnokság után is lehessen”-árulta el Szalay-Bobrovniczky Alexandra. A rendezvényre több mint 100 000 vendéget – sportolók, bírók, nézők, tisztségviselők – várnak. És ezzel az újítások korántsem érnek véget: nyárra elkészül a Duna hasznosítását végiggondoló terv.

bp h

Ami még megoldásra vár

A főpolgármester-helyettes elmondta: a vasúti közlekedés fejlesztéséhez uniós forrásokra pályáznak. Niklai Ákos a reptér melletti új autóút építését reméli. Megoldásra vár még az V. kerületből kitiltott turistabuszok kérdése is.

A legnagyobb problémát viszont maguk a lakók jelentik.

„ Sok turistát átvernek. Egy fiút például felcsalt egy nő a lakására, ahol annak férje várta őket, és az idegen férfi csak váltságdíj ellenében szabadulhatott” – emlékezett vissza egy meghökkentő esetre Kiss Róbert Richard. A műsorvezető az „éjjeli pillangók” kérdésére is kitért. Niklai Ákos szerint ez már legalább húsz éve probléma.

A miénk

A felsorolt újítsokra ugyan még várni kell, viszont rengeteg egyéb dolgot fejlesztettek már: elkészült a 4-es metró, környezetkímélő, alacsonypados buszok indultak el, az V. kerület is kivirágzott.

Vajon mit szeret a fővárosban a műsor két vendége?

„A múzeumok, kiállítások, az átalakuló budai vár, a csillagos éttermek, a fürdők és strandok…”-sorolja Niklai Ákos. Szalay-Bobrovniczky Alexandra pedig így fogalmazott: „Ez a város egy nagyon nyüzsgő szövet. Akárhova megy az ember, annyifélét lát. Üljetek ki egy szép nyári estén a Duna-partra, és érezzétek át Budapest pezsgését!”

 A Juventus rádió RadioTours című műsora minden kedden 19:00-tól téged is egy új vidékre kalauzol.

BudafcknPest
Te szereted a fővárost?

Szerző: Fekete Fanni

(Fotók:vimeo.com, weheartit, lajk.hu)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta