Ezt nézed:  / Hírek / Pszicho, szex / Fogamzásgátlásról és szexről őszintén, avagy éljen a tapasztalati tanulás 2.

Fogamzásgátlásról és szexről őszintén, avagy éljen a tapasztalati tanulás 2.

Írtunk nektek egy cikket a fogamzásgátlási módszerekről, ahol elég alaposan bemutattuk a lehetőségeket, és megkérdeztünk titeket is, hogy mit hogyan csináltok. Vagy éppen mit nem.

Most inkább megosztjuk veletek saját, esetleg barátaink, és barátnőink tapasztalatait, olyanokét, akik már lehet, hogy többet tapasztaltak mint ti, és a 20-as évek közepén-végén járnak.

Az első és legfontosabb dolog, amit megtanult minden lány, nő, aki bármilyen hormontartalmú gyógyszert, módszert alkalmazott: ezek bizony kőkeményen beleavatkoznak a szervezet működésébe, átalakítják a normális hormonális folyamatokat. Tévhit, hogy ekkor is normálisan menstruál egy nő, és hogy ezzel be lehet állítani a zavaros menzeszt. Ami ilyenkor, a tabletta vagy gyűrű szünetében tapasztalható, az nem a peteérés következménye, hanem megvonásos vérzés, mely a hormonadag elvonása miatt jön létre. Az amerikai nők között gyakori, hogy egyáltalán nem tartanak szünetet, és így akár 5-10 évre is kikapcsolják szervezetüket – tehát az elvonás inkább a saját nőiség megtartása miatt szükséges, mint valódi egészségügyi okból.

Oké, nem jön meg rendesen és akkor?? Ez azt jelenti, hogy amikor évek múlva esetleg gyereket szeretnél, a szervezetednek vissza kell állnia a normális kerékvágásba, valódi peteéréssel, ami néha nem is olyan egyszerű.

relationship readiness

Oké, nem jön meg rendesen, meg összevissza lehet utána, de nálam minden rendben! Na ilyenkor kell igazán figyelned magadra! Ha esetleg valaki abbahagyja a tablettát, nagyon fontos az orvosi kontroll! Amikor ugyanis azt hiszed, minden rendben, akkor jöhet a feketeleves: a szervezet akár hónapokig, évekig azt hiheti, hogy még mindig szeded a tablettát, és a tabletta szünetekben megszokott megvonásos  vérzéseket produkálhat, amire te azt hiheted minden rendben…

Mint már említettük, ezért fontos, hogy orvossal is figyelemmel legyen kísérve a folyamat, illetve az még fontosabb, hogy ismerjük saját testünket! Ha a tabletta szedése előtt rendszertelen volt például, a tabletta alatt megszokott óramű pontosság figyelmeztető jel lehet, hogy valami még sincs rendben. Amikor pedig szervezeted végre észreveszi, hogy viszlát, tabletta, akkor veheted te észre, hogy valami nem oké: elmarad a menzesz például, azaz nincs peteérés. Ha több hónapig kimarad, vagy ha az orvos az ultrahang alapján indokoltnak tartja (ekkor látja a méhnyálkahártya vastagságát, és sok mindent, ami a havi ciklussal kapcsolatos) ismét hormontartalmú gyógyszerek szükségesek a visszaállításhoz, ami megint csak megvonásos vérzést indukál, és megint a saját szervezeteden múlik, hogy sikerül e visszaállnia.

letöltés (13)

Azt is fontos tudnotok, az esemény utáni tablettát 18 éves kör alatt csak szülővel együtt adják ki fiatalkorúnak hivatalosan. Ennek az az oka talán, hogy ezek a tabletták akkora hormonlöketet tartalmaznak, hogy akár fél-1 évre is teljesen össze tudják zavarni a normális testi folyamatokat. Nem véletlen, hogy havonta maximum egyet  lehet bevenni belőle. Ha rövid időn belül többször kell ilyet használnod, vagy akár már egytől is – a szervezeted eléggé ki tud készülni: a normális menzesz tünetek felerődöshetnek, a melled ÓRIÁSI lesz és FÁJ, vagy ellenkezőleg, hónapokig nem, vagy összevissza jön meg. Ez egyrészt egy jól működő párkapcsolatban is feszültségforrás lehet, másrészt ha annyira összekuszál, újabb hormontartalmú gyógyszerek szedését indukálhatja.

Ugyanakkor ott van a történet másik fele: mi történik, ha szüleid épp elutaznak, ha nem velük élsz, ha félned kell tőlük, vagy egyáltalán: ha nem tudsz velük ilyen dolgokról beszélni? Ilyenkor egy emberséges orvos megmenthet, talán, vagy valaki, aki felíratja magának a gyógyszert helyetted. De tudnod kell, hogy ez az egész azért van, mert ez tényleg egy komoly dolog, amit komolyan kell venni, és nem osztogathatják, mint a vitaminokat: ez kemény cucc. Viszont annak talán több értelme lenne, ha a szülői jelenlét helyett előzetes orvosi vizsgálat és kontroll lenne előírva, vagy, hogy annyira nyitott lenne az ország, hogy felkészíti a fiatalokat arra, amire ezen a területen számíthatnak.  Ja, és 7000 Ft egy db belőle mellesleg.

std

Rendben, de akkor mégis mit használjatok? Nem mondjuk, hogy ne használjatok hormonális eszközöket, csak azt, hogy ezeket igenis komolyan kell venni, az éves vizsgálat helyett járj inkább félévente nőgyógyászhoz, a vérvételre ha az orvos nem ad, te magad kérj beutalót, és ismerd a tested jelzéseit!  Sokan azért kezdik el a tablettát szedni például, mert a pattanások ellen javasolja az orvos: gondold végig ilyenkor, hogy mit is szeretnél, fontos, hogy nézzünk előre is, ne csak a mostra koncentráljunk! Csakis olyan orvost válassz, akiben maximálisan megbízol és minden kérdésedre válaszol, és talán már-már kellemetlennek találod a sok kérdését és  vizsgálatokat, amiket el akar  végezni – ilyenkor ne fordulj ki az ajtón, hanem maradj!

De mi van, ha egy pasi nem szereti a gumit egyébként, vagy nem bírja? Sok esetben ez azért van, mert nem tudják megfelelő módon felhelyezni, amit igenis GYAKOROLNI kell! Annyi féle fajta létezik már, különböző vastagságú, méretű, hogy ritka, hogy valaki nem talál magának megfelelőt. De persze akár allergiás reakciókat is kiválthat mindkét, vagy valamelyik félből, és nem olyan intenzív szexuális élményt eredményezhet. Nem tudunk mást mondani, hogy ez egyéni, és ki kell próbálni, de ne adjuk fel egy adott típus után, próbáljunk ki többet! Sok szexuális úton terjedő betegség, így a candida vagy a hpv (méhnyakrák) egyébként a férfiak számára nem okoz nagy problémákat, míg a nőknek meddőséget okozhat, vagy halálos is lehet, és ez fordítva is igaz! A legjobb, ha leteszteltetitek magatokat, hogy biztosra mehessetek, és nem lehet baj!

Egyéjszakás kaland esetén, és ha nem ismered még annyira partnered egy szabály van: GUMI! Ha csak nem lobogtatja mindkét fel a friss STD (szexuális úton terjedő megbetegedés) negatív tesztjét! Fiúk, tudjátok mi az a gonorrhea? Google és gumit fel!

Nemsokára jövünk újra, addig is élvezzétek, amit lehet, okosan!

Fogamzásgátlásról őszintén
Te kivel szoktál beszélgetni a szexről?

Fotó: innebonding.com, stltoday.com

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share