Ahogyan már korábban olvashattátok, megnyílt a múlt hét folyamán a szupertrendi Galffis kávézó, ahol helyben pörkölt kávékat és megannyi luxus édességet fogyaszthattok. Kíváncsiak voltunk, vajon hogyan jött létre a kávézó csokimanufaktúrája, interjú Gálffi Dezsővel.
Hogyan kerültél közeli kapcsolatba a csokival?
Ez egy régi történet. Amikor hazaköltöztem Székelyudvarhelyre, már ősz felé jártunk, és jó apám kérdezte tőlem, hogy mivel szeretnék foglalkozni? Én mondtam neki, hogy teljesen tanácstalan vagyok. Édesapám megfogalmazta: olyasvalamivel foglalkozzak, amit tiszta szívből szeretek. Épp egy csokit majszoltam, és ráböktem, hogy rendben, akkor az a csoki lesz. Ő nem így értette, azt hiszem, de így sikerült.
Hogyan jött létre ezután a csokimanufaktúra?
Nagyon kitartó ember vagyok, ha valaminek nekifogok, akkor azt szeretem az elejétől egészen a legvégéig végigcsinálni. Az a motiváció hajtott, hogy minél professzionálisabb módon tudjak bármit is elkészíteni. Ahogy telt az idő, egyre nagyobb és jobb minőségű gépeket, technikát, bármit tudtunk szerezni, s nagyon a minőségre törekedtünk. Így jött létre a csokimanufaktúra, ami azóta egy vállalkozássá nőtte ki magát.
Hogyan ötvözted a kávé és a tea történetével a csokit?
Egy nagyon kedves farmertől vásároltuk meg régebben a kakaóbabot, és egyszer megviccelt minket, ugyanis kaptunk tőle egy zsák kávét ajándékba. Mi szóltunk, hogy ez nem a miénk, amikor kérdezték, hogy kié ez a sok kávé, de közölték velünk, hogy ez márpedig a miénk, fogadjuk csak el, ajándék. Elkezdtük lepörkölni, s rájöttünk, hogy ez kategóriákkal jobb, mint amit valaha ittunk, így arra gondoltunk, hogy bővítenünk kell és effelé is nyitni.
Hogyan kell elképzelnünk a csokoládé ízek kitalálását? Tervezetét?
Mi a cél? Ha a cél megvan, akkor ahhoz a legjobb útvonalat tesszük hozzá, hogy hogyan tudjuk ezt elérni. Ez lehet egy saját ízvilág, ambíció, stb. Vannak olyan ízek és formák, amik jelenleg nagyon reneszánszukat élik, mi is ezt a szintet igyekszünk tartani, s a csokoládé egészségességén dolgozni.
Mi az üzenete a Galffis kávézónak, és a csokimanufaktúrának?
Ha egyetlen szót, vagy mondatot lehetne mondani, akkor azt mondanám: légy boldog!