Ezt nézed:  / Hírek / Utazás / Gyeptetős házak Norvégiában

Gyeptetős házak Norvégiában

Te el tudnád képzelni, hogy a ház, amelyben laksz, gyeptetővel van borítva? Norvégiában nem ritka ez, sőt, némelynek a tetején még fák is nőnek!

Az organikus építészet gyermekei

A gyeptetős háztetők egyre népszerűbbek az organikus és a környezetbarát építészet körében. Norvégiában azonban ez a megoldás nem új keletű. A vidéki faházak tetején gyakran látni zöldellő gyepet, virágzó rétet, vagy akár néhány fenyőfát.

01

A gyeptető jól szigetel

A zöldellő tetőknek mindamellett, hogy nagyon jópofa látványt nyújtanak, számos előnyük van. A gyeptetős házak jól szigetelnek, azaz hatékonyan tartják a ház hőmérsékletét, és emellett stabilizálják magát a házat.

02

Régi norvég hagyomány

Norvégiában régi hagyományokra nyúlik vissza a gyeptetős építkezés. A Vikingek korában, és a középkorban a legtöbb ház gyeptetős volt Norvégiában.

03

A 18. századik szinte az összes házat gyep borította. Csak a 19. században jelentek meg a cseréptetős házak, kastélyok, melyek fokozatosan kiszorították a gyeptetőket.

07

04

Egybeolvadnak a tájjal

Bár, az elmúlt száz év alatt, elsősorban a városokból szinte teljesen kiszorultak a régi gyeptetős házak, vidéken azonban még a mai napig sok helyen megtartották ezt a hagyományt. Gyakori látvány, ahogy a házak szinte beleolvadnak a hegyvidékes tájba, kis buckaházakként sorakoznak a domboldalakon.

05

099

Trendi a gyep

A tradíció nemrég újjáéledt és most reneszánszát éli: nem csak menő a gyeptető, hanem 2000 óta minden évben díjazzák is a legjobb zöld tetős házat.

09

forrás:http://impressmagazin.hu/norvegia-gyeptetos-hazikoi/

képek forrása:http://impressmagazin.hu/norvegia-gyeptetos-hazikoi/

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share