Gyorsabban nőnek a fekete lyukak

Rovat

Megosztás

A sci-fikben a fekete lyukak mindig elnyelik az űrhajókat, a felrobbanó csillagokat és nagyjából mindent. Sokszor a női táskákhoz is hasonlítják őket, pedig egy női táska semmi egy valódi fekete lyukhoz képest, bár sokszor tényleg nem tudjuk hova tűnnek belőle a dolgok, mármint a táskákból.

fekete-lyuk-2

A fekete lyuk a téridő olyan tartománya, ahonnan az erős gravitáció miatt még a fény sem tud távozni.

Nagy tömegű csillagokból szupernova robbanás után a csillagmaradvány tömegétől függően fekete lyuk, vagy neutroncsillag keletkezik. A fekete lyuk keletkezéséhez nagy tömegű csillag kell. Annyira nagy, hogy még a csillagból keletkezett neutroncsillag is összeroppanjon.

fekete-lyuk-3

 

fekete-lyuk-4

A galaxisok csillagtömegének tízszeres növekedése a fekete lyuk tömegének százszoros gyarapodásával jár, ismertették felfedezésüket a The Astrpohysical Journalban a melbourne-i műszaki egyetem kutatói. Felfedezésük a Hubble-űrteleszkóp a chilei VLT távcsőrendszer, és a Keck-teleszkóp eredményeinek köszönhetően születtek és létrehozták a legnagyobb fekete lyuk adatbázist.

A csillagközi por-és gázfelhők elengedhetetlenek ahhoz, hogy új csillagok képződjenek, és úgy tűnik a galaxison belül egyfajta „verseny” folyik ezekért, ugyanis a központi fekete lyukak táplálásához is kellenek. A kutatók eddig úgy tudták, a fekete lyukak ugyanolyan arányban nőnek, mint a galaxisok, de most kiderült, hogy a fekete lyukak sokkal gyorsabban fejlődnek. Persze a kis, csillagokban gazdag galaxisok teljesen másképp viselkednek.

„Minél kisebb a galaxis, tömegének annál nagyobb részét képezik a csillagok” –állapította meg Nicholas Scott, a kutatók egyike.

fekete-lyuk-5

A fekete lyukak tehát gyorsabban nőnek, mint amilyen mértékben a galaxis növekszik, ehhez a növekedéshez viszont rengeteg csillagközi por-és gázfelhő kell.

Fotók: érdekesvilág.hu

Fekete lyukak
Érdekel, mi történik a világűrben?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta