Ha nem a jövőt mondják meg az álmok, akkor mit?

Rovat

Megosztás

Befészkelte magát a szívedbe a gondolat, hogy a szerelmed elhagy? Az indokolatlan gyanú ellen sikeresen küzdesz nappal, de álmodban mégis egy másikkal hempereg? Miért álmodunk olyanról, amiről hallani sem akarunk?

Míg sokak a jövő titkainak kifürkészésére használják álmaikat, mások a napi események feldolgozására, elmélyítésére. A Bedfordshire Egyetem kutatója, Kosie Malinowski szerint a második csoportnak van igaza és ezt tudományos módszerekkel is bizonyította.

álom1

Newton (igen, a fizikus) harmadik törvényéből indult ki, amely azt mondja, hogy minden akciónak megvan a maga ellenreakciója. Tehát a nappal elfojtott gondolataink, érzéseink álmainkban visszaköszönnek, mondhatni kísértenek. Ennek bizonyítására a kutató 106 átlagosan 24 éves személyt tesztelt.

A kérdőívre adott válaszok alapján megállapította, hogy a múlt, vagy a jövő helyett sokkal inkább mindennapjaink köszönnek vissza az álmainkban, és a szakmai, vagy pénzügyi helyett inkább a kapcsolati gondok. Malinowski szerint az azt jelenti, hogy az álmainknak egyfajta feldolgozó funkciója van, segít oldani az aktuális érzelmi és szociális problémáinkat, ügyeinket.

álom2

A kísérlet azt is kimutatta, minél hajlamosabb az elfojtásra valaki, annál nagyobb valószínűséggel álmodik az eltussolni kívánt dologról. Egyrészt kellemetlen éjszaka viszontlátni a nem kívánatos gondolatokat és érzéseket, másrészt viszont az agyunk így segíthet feloldani a bennünket belülről, tudattalanul rágó problémát.  Tehát ha a jövőt nem is árulják el az álmok, arra azért figyelmeztethetnek, hogy ezzel vagy azzal ideje szembenézni.

Ha nem a jövőt mondják meg az álmok, akkor mit?
Szerinted fontosak az álmok?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta