Ezt nézed:  / Hírek / Pszicho, szex / Hogyan hatnak a közösségi oldalak a testképünkre?

Hogyan hatnak a közösségi oldalak a testképünkre?

A közösségi oldalak alapvetően tele vannak hamis, vagy féligaz dolgokkal. Gondolj csak bele: te mindig olyan jól nézel ki, mint a kirakott posztjaidon? Mind csak azt mutatjuk, ami tetszik. És mit látunk? Annak is tetszenie kell?

Az egyre több reklámos posztot például én nem szeretem. Persze tudom, hogy egyénileg változnak, úgyhogy inkább így mondom: ha minden tizenéves lány csak azokat a reklámokat látja, amiket én, azt egy csöppet sem szeretem. Hogy mikre gondolok?

A fogyasztótabletták, az ilyen-olyan sport/életmód applikációk, az akciós zsírbontások, fűzőszerű push up melltartók és paleo-diéták őrületes mennyiségű reklámjaira. Szerintem nincs olyan nap, hogy egyenként legalább ötször ne tűnnének elém, pedig nem nézem óránként se a facebookot, se az instát.

Mégis szépen lassan elkezdtem észrevenni magamon, hogy gondolkodom rajta, nincs-e rájuk szükségem. Lehet, hogy 50 kiló se vagyok, de egy kis kavitációs zsírbontás… Mert így működnek a reklámok. Ha sokat látod, megkívánod. És ha valami folyamatosan azt sugallja, hogy nem vagy elég, nem fogod elégnek érezni magad. Hiszen ez a kulcsa az egésznek: a folytonos tökéletesedést várja tőled. És azt ülteti el a füledben, hogy így még bizony nem vagy jó.

Ami egy pontig lehet(ne) pozitív motiváció, hiszen fontos a sport és az egészség. De ez a típusú reklámhalmaz sajnos nem csak ennyit ad át. És szomorú elképzelni, ha nálam bizonytalanabb emberek is ugyanezt látják, ugyanígy megijednek, hogy nem elég jók, és komoly csorbát szenved az önbizalmuk.

Hiszen akkor alszik el jól az ember, ha lefekvéskor elégedett önmagával is. Nem szabadna hagyni például nekem magamnak sem, hogy este a közösségi oldalak végigpörgetését követően, a szememet alvásra lehunyva még rosszul érezzem magam, amiért ma ettem szénhidrátot… csak mert egy profin leforgatott reklámvideó azt mutatta nekem, milyen vidámak és szépek a csupa zöldségen élő fiatalok. De az ilyen típusú gond a “legkisebb”. Az nagyobb, hogy több tízezer ember küzd evészavarokkal a mai Magyarországon is.

És vigyázni kell, mert a kis önbizalomhiány könnyen átfordulhat nagy betegségbe. Szóval mindenki nézze csak a tükröt, és akármit lát benne, szeresse azt. Ha pedig kicsit más testtel boldogabb és egészségesebb lenne, változtasson; de  e hagyja magát a túlzott megfelelés kényszerébe őrülni!

Hogyan hatnak a közösségi oldalak a testképünkre?
Te nem érzed magad rosszul az ilyen tartalmaktól?
Hogyan hatnak a közösségi oldalak a testképünkre?2
Ha mélyen magadba nézel, nyafogás nélkül: elégedett vagy a testeddel?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share