Hogyan jusson mindenre idő?

Rovat

Megosztás

Mi történik, amikor két hete tudod, hogy témazáró dolgozat közeledik, de ennek ellenére te csak az utolsó két napban kezdesz el tanulni?

Hogyan osztod be az időd?
Te hogy osztod be az időd?

 

Az, hogy hiába tudod, hogy fontos lenne, ennek ellenére az utolsó pillanatig nem érzed a dolog sürgősségét. Ennek eredménye viszont, hogy abban a két hétben folyamatosan ott van az a nyomasztó érzés, hogy valaminek neki kell állni, miközben te a Facebookon lógsz. Hogy a továbbiakban ez ne így legyen, a következőket teheted:

Először is, állítsd fel a következő négy kategóriát a teendőid között: fontos és sürgős; fontos, de nem sürgős; sürgős, de nem fontos; időrabló ügyek. Lehetőleg ebben a sorrendben haladj a dolgaiddal, mert a legtöbbször a második kategória, azaz a fontos, de nem sürgős elintézendőket (ld.: témazáró dolgozat) szoktuk a végére hagyni.

Ráadásul fontos tény az is, hogy amikor felmérjük, hogy kb. mennyi ideig fog tartani egy adott munka elvégzése, például a tananyag megtanulása, akkor igencsak optimisták vagyunk. Ugyanis az elképzeléshez képest mindig több idő kell a valóságban. Ennek oka, hogy bizonyos fázisokról elfeledkezünk. Például, hogy lehet olyan rész, amit nehezebben értünk meg, vagy lesz olyan nap, amikor fáradtak vagyunk a tanuláshoz, esetleg kiderül: mégsem vagyunk gyorsolvasók. Jó tehát, ha mindig hozzászámolsz pár órát ahhoz, amit elsőre szántál a feladatodra. Ha mégis sikerül tartanod a köridőt, akkor szerencséd van, felszabadult pár óra.

Figyelj a kommunikációra! Ha valamelyik osztálytársad megígérte, hogy elküldi a jegyzetét, de te napok óta nem kaptad még meg, akkor nem az a megoldás, hogy dühöngsz, és elmondod mindenkinek, hogy mennyire megbízhatatlan a másik. Ezzel ugyanis nem jutsz előrébb.  Ehelyett emlékeztesd, telefonálj, írj neki. Nem mentegetőzhetsz majd a tanárnál, hogy azért nem tudtad a választ, mert másvalaki segítségét vártad. Ugyanakkor te is tartsd tiszteletben a másik munkáját, így segíts, ha épp rajtad a sor.

Vesd papírra céljaidat, illetve adj határidőt nekik. Néha pedig tedd fel a kérdést magadnak: amit most csinálok, közelebb visz a célomhoz? Figyeld meg, sokkal hatékonyabb lesz a munkád, ha előre megtervezed azt. Ez igaz a kisebb, hétköznapi teendőkre, de ugyanúgy érvényes a nagy, még távoli céljaidra.

http://www.pinterest.com/pin/174936766747960509/

Még egy nagyon fontos tanács! Mindenkinek van egy időszaka a nap folyamán, amikor különösen termékeny, sokkal gyorsabban oldja meg a feladatokat. Figyeld meg, nálad ez mikor következik be, és használd tanulásra ezt a napszakot. Ne hagyd, hogy a haverok ilyenkor csábítsanak el, kivéve, ha esetleg együtt tudtok készülni. Ha elfáradtatok, utána tudjátok folytatni a szórakozást is.

Remélem, tudtam segíteni a fenti ötletekkel. Hidd el, ha csak egyet is bevezetsz a mindennapjaidba, máris tettél a jobb közérzetért. Ne feledkezz meg persze a feszültséglevezetés legális és egészséges formájáról sem, azaz a sportról, ami erőt ad, és a testednek, lelkednek egyaránt jót tesz.

 

Kép: Pinterest

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta