Ha van valami, amire igazán büszkék lehetnek a magyarok, akkor az a tokaji aszú. Ez egy olyan borfajta, amiről a világon mindenhol áradoznak, fenségesnek tartják. A hungarikumok közül az aszú igazán kitüntetett helyen áll.
Kevés hely van a világon, ahol ne ismernék el, hogy a világ egyik legjobb bora a tokaji aszú. Japán legpatinásabb luxusszállodájában csak VIP vendégek juthatnak hozzá, Amerikában pedig a New York Times áradozott róla. A híres amerikai lap újságírója vallja, hogy az élet véges, így az ember az idejét nem pazarolhatja silány borokra, aki teheti, aszút igyon. Ez tehát a világ egyik legismertebb nemes, édes bora, aminek készítéséről most lerántjuk a leplet.
Az aszú név
Az aszú elnevezés a gyümölcs aszalódására utal. A szőlőszemek aszalódni kezdenek, ebből készül el később ez a különleges bor. A bor egyik titka ebben az aszalódásban rejlik, később a szót aszúra rövidítették.
Története
A régi feljegyzések szerint az első aszúbort Szepsi Laczkó Máté református prédikátor készítette 1631 húsvétjára Lorántffy Zsuzsannának. A 18. században vált világhírűvé. XIV. Lajos „a borok királya, a királyok bora” elnevezéssel illette. Latinul: “Vinum regum, rex vinorum.”
Milyen is az aszúszem?
Az aszúszemeket igazából a természetnek köszönhetjük. Tokaj-Hegyaljának ugyanis különleges mikroklímája van, ahol évre évre be tud következni az aszúsodás. Az időjárás kedvez a nemespenész, a Botrytis cinerea (szürkepenész) megtelepedésének és szaporodásának. Ha a folyamat akkor következik be, amikor a szőlő már megérett, akkor kiváló lesz a termés. Az aszúszemeket adó legfontosabb szőlőfajta a furmint, de más szőlőfajta is hajlamos aszúsodásra.
Szüretelés és feldolgozás.
Ahogy régen, úgy ma is fontos a szőlő szüretelésének mikéntje. Az aszúsodott gyümölcsöt későn, szemenként szüretelik, általában október és december között. A szemeket egyesével, kézzel szedve válogatják ki a szőlőfürtből. Ettől is olyan drága, hiszen sok munkát igényel. A szemeket később borban, vagy erjedésben lévő mustban ázni hagyják 24-48 órán át, néha megkeverik. Az áztatás során a felszínen keletkező aszútésztát leszedik, majd lepréselik, az ebből kinyert mustot erjesztik aszúborrá. Mielőtt egy bor a boltok polcaira kerül legalább két évig kell érlelni. Egy évig hordóban, egy évig palackban. A tokjai aszú speciális fél literes palackban kapható.
Mit jelentenek a puttonyok.
Az a misztikus szám jól olvasható a borok címkéjén, és bizony kevesen értik ennek a jelentőségét. A puttonyszám az aszú édességére, koncentrációjára utal. Ma leginkább 3, 4, 5, 6 puttonyos aszúkat lehet venni, 2013-as szüret óta pedig csak 5, 6 puttonyosak készülnek. Egy gönci hordónyi (136 l) borhoz vagy musthoz annyi puttony (kb. 25 kg) mennyiségű aszúszemet adnak, ahány puttonyos bort szeretnének belőle készíteni.
Mikor igyuk?
Fontos tudni, hogy egy borkülönlegességről beszélünk, aminek ráadásul az ára is busás, így nem mindegy mikor, mivel isszuk. A tokjai aszú az ünnepek bora elsősorban. Kiválóan párosítható a kék sajttal, ázsiai ételekkel, sőt még desszertekkel is. A tokjai aszú magas cukor-és savtartalmának köszönhetően akár 100 évesen is élvezhető. A borgyűjtők körében is ezért népszerű.
Ha még nem ittál tokaji aszút, mindenképp próbáld ki. Közben pedig ne feledkezz meg arról, hogy ez a nemes bor a magyarság egyik igen jelentős sajátosságát, a magyar rónák legbelső természetét képezi.
Forrás:beresbor.hu