Éld át életed nyarát – Camp Leaders – Amerikai diákmunka

Rovat

Megosztás

(szerző: Zelei Violetta Anna)

“Szívesen emlékszem vissza erre az időszakra, az egyik legszebb élményeim közé tartozik” – válaszolta a kedves és közvetlen Kómár Nelli, akit felkértem, hogy mesélje el a Camp Leaders amerikai diákprogramhoz fűződő tapasztalatait. Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van a gyermektáboroztatásnak. A Camp Leaders minden évben útjára indít diákcsapatokat, akik gyermekfelügyelő és kisegítőszemélyzet munkakörben dolgozhatnak, majd a 63 munkanap leteltével a megkeresett pénzt el is utazzák a fiatalok Amerikán belül.

 

  •  Magyarországon is vannak táborok, de te egy izgalmasabb helyet választottál. Milyen Amerikában a tábori élet? Kifejtenéd bővebben?
Nelli camp 2
Teljesen más struktúrája, kultúrája, hagyománya van az amerikai táboroknak, melyek jóval vonzóbb lehetőségeket tartalmaznak, mint a hazaiak. Én konkrétan Maine államban, Fryeburg-ben voltam nyári táborban, ahol főként 10-18 éves korosztályú, külön fiú és lány részleg van. A rengeteg sport, kézműves feladat, amikkel nap mint nap foglalkoznak, abszolút követendő példa szerintem Magyarország számára. A gyerekek barátok, és évek óta visszajárnak ide. Imádják konkrétan az egész ott töltött időt. A szórakozás mellett komoly szabályok érvényesek, például a tábor ideje alatt nem internetezhetnek, nincs velük se telefon, se laptop. Ez alól a nagyok sem kivételek, bár ők hetente egyszer kijelölt időintervallumban (3óra) engedélyezetten netezhetnek. A szülőkkel hagyományos kézzel írt leveleken tartják a kapcsolatot, ami szintén csak heti egyszer van. Maguk takarítják a szállásaikat, nagyon sok alap értéket megtanítanak nekik, pedig a gyerekek nagy része igen tehetős családból származik, ahol nem feltétlenül kell a saját szobáját takarítania.
  • Milyen pozícióban dolgoztálnelli staff
Én Support Staff member volt, azon belül pedig Waitress, ezáltal sok kontaktom volt a gyerekekkel, személyes kötődésem alakult ki, főleg amikor extra cookiesért könyörögtek 🙂
  •  Voltak bulik a táborban? Milyen programokat szerveztek? Mennyi szabadidőd volt?
  • Nelli camp 7
Igen, minden tábort egy nagyobb party nyit, illetve az utolsó héten van a Prom, ami ilyen fél-elegáns rendezvény, bál jellegűnek kell elképzelni. Ezen felül minden szerdán volt ilyen kis tini disco, ami a 14 év fölöttieknek volt megengedve, a fiú tábor ebédlőjét rendezték át üres disco teremmé, ahol a lányok-fiúk táncolhattak. Alkohol sehol semmilyen formában nem jelent meg, dohányzás sem a gyerekek részéről. Felügyelők voltak egész este, és figyelték a románcokat, hogy ne történhessen semmi kellemetlen.
A gyerekek részére folyamatos sportolási, kézműves, kinti-benti háztartási órák voltak, mindemellett minden héten volt 1 kirándulás, a környező hegyekbe, városokba. Voltak sátorozni pár napot, de például mi magyar kitchen staff memberek kifejezetten az ő kérésükre elmehettünk velük egy vidámparkba, ami hatalmas élmény volt a tábor részéről, mert minden költséget álltak helyettünk. A napi beosztásomat úgy kell elképzelni, hogy reggel 7kor volt reggeli, ezért 6kor kezdtünk a konyhán. Minden étkezés kb. 1 órán át tart, ami után le kell szedni az asztalokat, elpakolni minden maradékot, illetve a mosogatósoknak előkészíteni a mosatlanokat. Ezután az ebédlő rendberakása következett, vagyis asztalok letakarítása,törlése, majd a padlóról összesöpörni, felmosni.. Ezzel 10-re végeztünk is, majd 1 óra szabadidő következett, és jött 11kor a déli ebédhez való készülés. Az ebédből 3kor pakoltunk el, és utána 5-kor készültünk a 6órási vacsorához. Tehát délelőtt volt 1 óra szabadidőm, illetve délutánonként 2 óra, illetve este 8-fél9 után még. Hetente 1 db szabadnapunk volt, amikor nem a kitchen staff dolgozott, hanem a Conseluourok, a gyerekek felügyelői (akik 20-as korosztályúak) voltak beosztva.
  •  Úgy tudom, hogy az ott megkeresett pénzt el is utazzák a fiatalok az utolsó hónapban. Te merre jártál, milyen élményekkel gazdagodtál?Nelli Grand Canyon
Igen, az ott kapott pénz jó részét nem hozzák haza a fiatalok, nem ez a célja az utazásnak, nem meggazdagodás miatt mennek. Én a tábor után 3,5 hetet utaztam Sikerült eljutnom Las Vegasba, Los Angelesbe, San Fransiscoba és New Yorkba. Az élményeket órákon át tudnám mesélni, de tömören és röviden úgy jellemezném, hogy ez egy olyan időszak, amikor 3-4órákat alszol, éjjel nappal mész, és mégis pörögsz, mert annyi helyre jutsz el, annyi élményt és csodálatos helyet látsz, ami konkrétan hajt előre és előre. A Grand Canyon életem leghihetetlenebb látványa volt, Las Vegasban az a filmbeli életérzés és pezsgés, Los Angelesben a Universal Studio, Hollywood, Santa Monica partjainál sárkányt eregetni eszméletlen. San Fransisco és a Golden Gate is felfoghatatlan, a kikötők, a kínai negyed, a sok dombos utca és a kis villamos… de a legfantasztikusabb New York volt, ott is sikerült szinte minden fontosabb helyre eljutni, Central Park, Szabadság szobor, WTC emlékmű, Wall Street, Brookly Bridge, Chryslet épület, Empire State B, Rockefeller, Time square, ENSZ székház,  Metropolitan museum, Sex&The City Carrie lakása és persze a Kleinfeld 🙂
Nelli 2
  • Hogy sikerült beosztani a megkeresett pénzt? Mennyi volt a fizetés?nelli 10
Nekem előre megtervezett céljaim voltak, ezért én indulás előtt fél évig gyűjtöttem, hogy ennyi helyre el tudjak menni. A tábori fizetésem 1250 dollár volt, én mellé tettem még 900 dollárt, így a tábor végén 2100 dollárral indultam neki a 3,5 hétnek.
  •  Miben változtatott az életeden ez a pár hónap? 
Rengeteget tanultam, főként magamról és a kitartásomról. Honvágyam is volt meg nem is. Nem vagyok spontán személyiség, itt mégis annak kellett lennem, és hirtelen reagálnom szituációkra. Nyitottabbá, bátrabbá váltam a 3 hónap alatt. Testileg és lelkileg is sokat erősödtem, jót tett a fizikai munka is. Nagyon sok emberrel találkoztam, akik úgy gondolom, hogy teljesen más mentalitással rendelkeznek,mint a magyarok. Sokkal intelligensebbek, viccesebbek, nyugodtabbak. Nem fontosak annyira az anyagi javak felhalmozása.
Nelli golden gate

Nelli 4

Ha Te is kedvet kaptál az amerikai diákmunkára, nem kell mást tenned,mint továbbtanulni! Ugyanis csak felsőoktatási intézmény igazolásával jelentkezhetsz. Tanulj tovább, és az egyetemi éved első nyarát töltsd Amerikában!!! 😉

Nelli 3

Las Vegas
Las Vegas

Las Vegas
Las Vegas

Nelli 120

Los Angeles
Los Angeles

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta