Egy igazi környezetvédő – Halász Mátéval, a Mary PopKids dobosával beszélgettünk

Rovat

Megosztás

A Középsuli Szerelempartyn Halász Mátéval, a Mary PopKids dobosával beszélgettünk a környezetvédelemről. Máté környezetgazdálkodási agrármérnöknek tanul a Corvinus Kertészettudományi Karán, és igazi elkötelezett környezetvédő. Ugyanakkor fontosnak tartja azt is, hogy ne a saját érdekeinkkel szembe menve, hanem a magunk és a természetes környezetünk javát is szem előtt tartva éljünk.

  • Miért választottad a környezetgazdálkodási agrármérnök szakot?

Először a természetvédelem szakot választottam a Szent István Egyetemen, de azért mentem át a Corvinusra, mert a természetvédelem szakon nem igazán vették figyelembe az emberi szempontokat. Akkor is a természet védelmét helyezték előtérbe, ha ez az emberi életkörülmények rovására megy. A környezetgazdálkodási agrármérnök szak inkább az emberi és a természetes környezet együttéléséről szól.

  • Tudnál mondani olyan példát, amikor szerinted nem vették kellőképpen figyelembe az emberi szempontokat egy természetvédelmi ügyben?

Például, amikor egy olyan területről, ahol fokozottan védett állatok vagy növények élnek, próbálják eltávolítani az embereket. Így nem veszik azt figyelembe, hogy az ott élő embereknek is fontos lenne, hogy hozzáférjenek ahhoz a területhez.

  • És tudnál mondani olyan példát, ahol az emberek és a természet szempontjait is figyelembe veszik?

Az ökológiai gazdálkodás jut most hirtelen az eszembe. Ebben az esetben az emberek úgy hasznosítják a természet tartalékait, hogy azokat nem élik fel, de mégis ki tudják elégíteni a szükségleteiket. Így a jövő generációinak is lesz miből gazdálkodnia

  • Arról a jelenségről mit gondolsz, hogy voltak most olyan botrányok, amikor termőföldeken termeltek biodízelt? 

Hát ez nagyon nehéz ügy. El akarjuk látni nagyon sok embert, de közben a felgyorsult, őrült világunk szükségleteit is ki akarjuk elégíteni. Minél gyorsabban el akarunk jutni A pontból B pontba. Az lenne a legbölcsebb dolog, ha mindannyian megpróbálnánk lelassulni, nem kapkodni ennyit, és oda tudnánk figyelni egymásra. Úgy kellene progresszíven fejlődnünk, hogy közben nem égetünk fel magunk mögött mindent, és így harmóniában tudnánk együtt élni a környezetünkkel, mind az emberekkel, mind a minket körülvevő természettel.

szélerőmű

 

  • Szerinted történhet ebben változás, képesek leszünk lelassulni azelőtt, hogy igazán nagy bajba kerülünk, föléljük a természetes tartalékainkat, tönkretesszük a minket tápláló környezetet?

Az a baj, hogy a különböző vállalatoknak, cégeknek nem érdekük, még ha fenn is tartják azt a látszatot, hogy foglalkoznak ezzel a kérdéssel, hogy csökkentsék a káros anyagok kibocsájtását. Szerintem lokálisan kellene ezeket a dolgokat megoldani. Például, ha valakinek van kertes háza, akkor érdemes lenne elkezdeni kertet művelni, veteményest fenntartani, paradicsomot, paprikát ültetni. Így magadon is segítesz, mert tudni fogod, hogy honnan származik az élelmiszer amit megeszel, és a környezetedet sem terheled meg annyira (Ha Spanyolországban termelt paradicsomot eszel, a nagyüzemi termelés során keletkezett hulladék, és a szállítás során elégetett benzin, dízelolaj jelent nagyfokú környezetkárosítást). Azt sem tartom lehetetlennek, hogy 5-6 család összedobja egy szélturbina vagy egy napkollektor költségét.

 

kert

  • Mit szólsz a zöld adóhoz, amit a napkollektorokra vetettek ki?

Hát sajnos nem tudom hova fog ez a történet kifutni, de nem tartom ezt egy jó iránynak. Mi azt tanultuk, hogy 2020-ra a megújuló erőforrások ára egyre alacsonyabb, míg az atomenergia egyre drágább lesz.

  • És mit teszel te magad, hogy megvalósítsd ezeket az elveket?

Szelektíven gyűjtöm a papírt, a hulladékot otthon is. A zenekar is szelektíven gyűjti a szemetet a Keleti Blokkban, ahol próbálunk. Vannak külön erre a célra kihelyezett hulladékgyűjtők.

  • Ha te lennél a Zöld Tündér és látnád, hogy valaki szemetel az utcán, hogyan győznéd meg, hogy vegye fel és dobja ki?

Hú, hát sokszor láttam olyat, hogy úgy dobják a földre a cigicsikket, hogy három méteren belül van a kuka.  Egyszer rászóltam egy csapat részeg tinire, akik egy hatalmas üveget, ami félig tele volt a földhöz vágtak. Ez az egy ilyen élményem volt.

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,157RajongóLike
177,760KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta