Ezt nézed:  / Divat/Életmód / Ilyen a mozigépészek élete!

Ilyen a mozigépészek élete!

Sokan kíváncsiak rá, mégis kevés embernek adatik meg, hogy a kulisszák mögé lépjen és első kézből szemlélje meg, hogyan is zajlik pontosan egy mozifilm vetítése.

 

Ha mozira gondolunk nagy filmtekercsek, valamint súlyos és hangos vetítőgépek juthatnak eszünkbe. Valójában már egyáltalán nem erről van szó. A méretes gépek ideje már régen lejárt és itt is megjelentek a digitális vetítők. Már szó sincs róla, hogy filmtekercseket alkalmaznának, hiszen minden digitális formában érkezik meg.

Maga a vetítő már nem nagyobb egy kisebb szekrénynél és sokkal jobb képet képes adni, mint tekercses elődei. A felbontásról nem is beszélve. A gépész fő feladata kezelni a vetítőt, ami annyit jelent, hogy a filmeket fel kell tölteni, valamint le kell ellenőrizni, hogy minden rendben legyen vele.

A filmek postai úton érkeznek egy külső adathordozón, amik nem különbek az általunk használtaktól. Egy-egy film átlagosan 200-300 GB körül mozog, ami elég terjedelmes méret, majd ezt másolják fel a szervergépre, ami kb. 2 órát vesz igénybe. Egyes filmekhez tartozik egy kulcs is, ami lehetővé teszi, hogy a vetítő lejátssza a filmet. A kulcsok amolyan biztonsági pont, így érvényességük van neki. Egy bizonyos időszakra szólnak, amíg a filmeket vetíti a mozi. Ha letelt a kulcs érvényessége, akkor a filmet nem lehet lejátszani.

Maga a vetítés elindítása egy külön procedúra. Nem olyan egyszerű, ahogy azt gondolnánk. Szerencsére a rendszerek automatizálva vannak, így a függöny kihúzást, a lámpák lekapcsolását, a hang és a kép elindítását egy bonyolult programsorozat végzi. Ilyenkor a gépész fő feladata, hogy figyelemmel kísérje az eseményeket. Ha esetleg valami nem úgy működne, ahogy a program szerint kéne, akkor neki kell kalibrálnia. Ilyenkor a legtöbb esetben mindig egy dolgot kell nagyon figyelni, mégpedig a hangot. Ugyan van egy átlagos hangerősség, amivel mennek a filmek, azonban ez nem minden filmhez van hozzáigazítva. A mozik eltérő akusztikája miatt nem lehet egy egységes hangerősséget beállítani, így azt minden mozinál, minden filmnél figyelni kell.

Ha a film megy, nincs más dolog, mint hátradőlni. A legtöbb gépész ilyenkor tv-t néz, olvas, vagy próbálja magát lekötni addig, amíg vége nincs a vetítésnek. Ugyan jelen kell lenni az esetleges akadályok elhárításánál, de tulajdonképpen eseménytelenül telik el két óra. Valaki beül a filmre és maga is megnézi. A filmek szerelmeseinek álommunka, ugyanis ingyen lehet filmeket nézni, sőt, még fizetnek is érte.

Ilyen a mozigépészek élete!
Szoktál moziba járni?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share