Ezt nézed:  / Divat/Életmód / Hírek / Itt van a legújabb globális újévi fogadalom: a Veganuár!

Itt van a legújabb globális újévi fogadalom: a Veganuár!

Az új évben sokan sok mindent megfogadunk, aztán vagy lesz belőle valami vagy nem. És mi lenne akkor, ha kezdetben csak mondjuk egyetlen hónapra fogadnánk meg valamit, afféle próbaképpen?

Kezdjük is rögtön a januárral, aki amúgy is az év első hónapjaként egy kicsit mostoha a többi hónap mellett.

 

Ha már van műanyagmentes július és No-shave november, akkor miért ne lehetne Veganuár is, azaz vegán január?

A hónap neve eléggé beszédes, hiszen nem szól másról ez a kihívás, minthogy kerülj el minden állati eredetű ételt 31 napon át! Hogy miért? Nos, az okok száma szinte végtelen, így mi csak a leghangsúlyosabb indokokat szedtük össze.

Állatszeretet

 

A legtöbben e miatt az elég egyértelmű ok miatt döntenek úgy, hogy áttérnek a növényi alapú táplálkozásra. A vegánok vallják, hogy mindenki egyenlő, így az állatok közt sem szabad különbséget tenni. Gondolj csak bele: Kínában évszázados tradíciója van a kutyahús evésének, mi itt Európában állatkínzásnak tartjuk ezt. Ugyanakkor egy jó marha steaket minden gond nélkül megeszünk, pedig Indiában kiakadnak miatta. Számtalan dokumentumfilm bemutatja a nagyipari állattartás árnyoldalait, ha van hozzá lelki erőd, érdemes belenézni néhányba.

Környezetvédelem

 

Ma már nem hunyhatunk szemet a klímavészhelyzet felett, hiszen az éghajlati változásokat és következményeit mi magunk is tapasztaljuk. A nagyipari állattenyésztés pedig az egyik olyan tényező, amely nagy mértékben hozzájárul klímánk megváltozásához. Ha bővebben is érdekel a téma, ebből a cikkből megtudhatod a káros folyamat menetét.

Egészség

 

Sokan valamiféle betegség okán jutnak el a növényi alapú ételekig, mások pedig szimplán úgy gondolják, az állati eredetű termékek mellőzésével egészségesebbé válhatnak. Arról, hogy a vegán táplálkozás mennyire egészséges persze megoszlanak a vélemények, de az biztos, hogy az elmúlt években több kutatás és született a témában. Ha jobban utána járnál az élettani változásoknak, érdemes megnézned a The Game Changers című filmet.

Most akkor soha többé kakaó és viszlát hamburger?

Dehogyis! Ma már minden állati eredetű ételnek van alternatívája, így a vegánok sem mondanak le se az esti nasiról, se a baráti grillezésekről.  Persze nem mondjuk, hogy egyik napról a másikra hagyj fel minden étkezési és fogyasztói szokásoddal, de azért adunk pár tippet, miként lehetsz egészségesebb úgy, hogy közben véded a természetet és az állatokat is!

 

 

Ne vásárolj olyan ruházati terméket, amely állatból készült, például szőrme vagy bőr. Hiszen mint tudjuk, a bunda azé, aki beleszületett.

Keresd a drogériákban a vegán és/vagy cruelty free, azaz állatkísérletmentes termékeket. Nem csak az állatoknak teszel jót ezzel, a tested is hálás lesz érte.

Csökkentsd a műanyag fogyasztásod! Ennek az egyik legegyszerűbb módja, ha mindig van nálad egy vászonszatyor.

Ha pedig mégis úgy döntesz, hogy csatlakozol a Veganuár kihíváshoz, sok sikert!

 

Itt van a legújabb globális újévi fogadalom: a Veganuár!
Te mit gondolsz a veganuárról?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share