Itt vannak az enyhítések pontos részletei

Rovat

Megosztás

A miniszterelnök pénteki, enyhítésekkel kapcsolatos bejelentését követően azt vártuk, hogy jöjjenek a pontos részletek. Megjelent a Magyar Közlöny, ami alapján összeszedtük nektek, pontosan mit is lehet és kell tudni!

A szombaton megjelent Magyar Közlöny három fontos jogszabályt tartalmaz.

,,A Kormány – az Operatív Törzs javaslatára – a védelmi intézkedéseket 2021. április 8. napjáig fenntartja.”

Vagyis eddig a dátumig biztos, hogy minden marad az eddig ‘megszokott’ szigorítások, pontosabban védelmi intézkedés szerint. Az enyhítésekre húsvétig nem, csak utána kerülhet sor!

,,A kettőmillió-ötszázezredik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásához kapcsolódó rendelkezések”:

  • a kijárási tilalom időszaka az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszak;
  • a szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek;
  • a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín nem köteles zárva tartani;
  • reggel 5 óra és este 21:30 óra között megengedett az üzletekben tartózkodás és vásárlás.
  • a vendéglátó üzletben való tartózkodás az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig megengedett, (a vendéglátó üzletekre az enyhítés nem vonatkozik),
  • a 10 négyzetméteres vagy ennél kisebb vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egy időben egy vásárló tartózkodhat, a 10 négyzetmétert meghaladó vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egy időben legfeljebb átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat (a létszám számításánál a 14. életévét be nem töltött kiskorút, a 65. életévét meghaladott személy segítőjét és a fogyatékossággal élő személy segítőjét nem kell figyelembe venni);
  • a üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles az üzlet bejárata előtt – a nyitvatartási idő mellett – mindenki számára jól láthatóan kifüggeszteni, hogy egyszerre összesen hány vásárló tartózkodhat a vásárlótérben;
  • az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles gondoskodni arról, hogy a bejutásra várakozók – a közös háztartásban élők kivételével – egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak, valamint a vásárlók számára a kézfertőtlenítés lehetősége az üzlet vásárlóterében folyamatosan biztosított legyen, továbbá a bevásárláshoz használt eszközök (kocsi, kosár) fertőtlenítése folyamatosan megtörténjen.

Ezekre a felsorolt enyhítésekre akkor kerülhet sor, ha elértük a 2 millió 500 ezres beoltott számot! Fontos, hogy ez az első körös oltásokra vonatkozik. Ma 1 millió 900 ezer beoltott embernél tartunk a kormány közlése szerint.

2021. április 19-től a köznevelési intézmények és a szakképző intézmények újra rendes munkarendben működnek, az óvodákban pedig megszűnik a rendkívüli szünet.

Vagyis ekkora tervezik megnyitni az általános és középiskolákat, amikben hagyományos módon, azaz jelenléti oktatás zajlana április 19-től.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta