Ezt nézed:  / Suli / Káros lehet a sok alvás!

Káros lehet a sok alvás!

Ez egy örök dilemma. Az ember sosem tudja kipihenni magát megfelelően. A sok alvás is ártalmas lehet! Nem mindegy, hogy mennyit alszunk és hogyan!

 

Mi az első válasz, ha valakinek hasonló kérdést teszünk fel? Egyöntetűen mindenki sokat szeretne aludni. De ha lehetséges lenne, akkor egész nap csak aludni. Azonban ez káros is lehet. A szervezetet megviselheti a sok alvás.

Az alvásnak különböző fázisai vannak, amiket több részre lehet osztani. Nem mindegy, hogy melyiket nézzük és az sem mindegy, hogy mikor. Az egészséges és kiegyensúlyozott életmódhoz az alvás kulcsszerepet játszik. Nagyon sokan erről megfeledkeznek és egyszerűen átsiklanak felette, azonban ez komolyan befolyásolja a napközbeni teljesítményünket.

Egy ember átlagos alvásigénye napi 8 óra szokott lenni. Ez az egyhuzamban történő alvása érvényes. A pihenés minősége függ a környezeti zajoktól vagy a kényelmes ágytól/pozíciótól is. Ahhoz, hogy másnap ne legyünk fáradtak, figyelnünk kell bizonyos dolgokra, úgy mint az ágy minősége, vagy hogy ne zavarjon meg senki alvás közben.

A túl sok alvás ártalmas lehet, ugyanis a szervezet besokall tőle. A napi 10-12 óra alvással komoly egészségügyi gondok is felléphetnek. Érrendszeri gondok alakulhatnak ki, esetleg szívproblémák, amik nemcsak megrövidítik az ember életét, de meg is keserítik azt.

A szakemberek inkább arra hívják fel a figyelmet, hogy az alvás minősége legyen a lényeg, ne pedig a mennyisége. Nekünk magunknak kell arról gondoskodni, hogy megfelelő legyen a környezet, hiszen reggel senki sem szeret fájós háttal, vagy sajgó fejjel ébredni, mert ez tönkreteheti az egész napot. A kiegyensúlyozott 8 órás alvást pedig célszerű mindig ugyanabban az időben elkezdeni, hogy a szervezetnek meglegyen a maga ritmusa és tudjon mihez alkalmazkodni.

Sokat aludni, vagy keveset?
Mennyit szoktál aludni?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share