Ezt nézed:  / 18+ / Ki dönti el, hogy milyen korhatár-besorolást kap egy műsor?

Ki dönti el, hogy milyen korhatár-besorolást kap egy műsor?

Tulajdonképpen közvetve a magyar országgyűlés dönt arról, hogy a film, amit megnézel a tévében, milyen korhatár-besorolást kap majd, hiszen a hatályos törvények határozzák meg, hogy melyik szerv mondja meg, mihez milyen korhatár-ajánlást kell társítani.

Mozifilmek esetében a 2004. évi II. törvény a mozgóképről alapján 2011-ig a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Filmiroda hatósági eljárás keretében döntött a dologról, 2012-től pedig a feladatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) látja el. A filmforgalmazók a megjelenés előtt 30 nappal kötelesek a filmjük egy példányát elküldeni ellenőrzésre.

A televíziós csatornáknál annyiban másabb a helyzet, hogy maguk dönthetik el a 2010-es Médiatörvény alapján, hogy milyen korhatár-besorolást állapítanak meg egyes műsorszámaikra, az NMHH javaslatot csak tesz, viszont a csatornákat a szerv minden esetben ellenőrzi, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően végezték-e a besorolásokat.

A Magyarországon bejegyzett székhellyel rendelkező televíziós csatornáknak a  6, 12, 16 és 18-as besorolás közül kell választania, néhány Romániában bejegyzett székhellyel rendelkező csatorna használja az AP és a 15-ös besorolást is, mivel ezek a csatornák a román médiatörvény hatálya alá esnek.

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share