Ezt nézed:  / Utazás / Kilenc testvér és egy traktor

Kilenc testvér és egy traktor

Túl sokat kell tanulnod? Úgy érzed, semmi másra nincs időd mellette? Szóba sem jöhet a diákmunka vagy valami plusz tanfolyam a suli mellett? Ha ezekre a kérdésekre igen a válaszod, akkor most biztosan el fogsz csodálkozni: sok olyan ország van a világban, ahol természetes, hogy iskola előtt és után is dolgoznia kell a gyerekeknek. Ilyen például az afrikai Luxor melletti kis település gyermekeinek élete is.

IMG_9570

A Középsuli szerkesztőségének egyik tagja, Dobos Imre Egyiptomba látogatott, ahol megkérte a túravezetőjét Abd El Karim Adel-t (Pyramidon Travel), hogy mutassa meg neki az egyiptomi falusi gyerekek életét. Elhagyván a főutat, az őket kalauzoló sofőr megmutatta neki, hogy élnek a gyerekek Afrikában.

A több mint negyven főt számláló kis gazdaságban szívélyesen fogadták őket, étellel és itallal kínálták Imrét. Egy olyan családnál vendégeskedett, ahol kilencen voltak testvérek, ami nem kirívó eset ebben a közösségben.

IMG_9563

Egyiptomban az emberek főként a mezőgazdaságból és a turizmusból élnek, ám az utóbbi időben, a Nílus melletti forradalom miatt erősen visszaesett a bevétel, így muszáj volt megerősíteniük a gazdaságot: a családban mindenki segít, mindenki tesz valamit a megélhetésért, és ezt többségében élvezik is a gyerekek. Ők sokkal rendszertelenebbül élik az életüket, mint mi: van, hogy éjfélkor még focizhatnak kint az utcán, és nem kezelik szigorúan azt, hogy mindenki a saját ágyában aludjon éjszakánként.

Reggel, tanítás előtt a földeken dolgoznak, besegítenek a szüleiknek, majd útnak indulnak a tőlük három kilométerre fekvő iskolába. Itt ugyanúgy, mint nálunk, tanulnak írni, olvasni, igaz, csak napi három vagy négy órában. Délután, mikor hazasétálnak, folytatódik a munka a gazdaságban. Itt egy nagy területre egyetlen traktor jut egyébként. És ha valami elromlana, nem kell messzire menniük: a községükben él egy műszaki szerelő, aki bármilyen elektronikai kütyüt megjavít egy asztalon, a garázsban.

IMG_9595

Mit gondolsz, nekik könnyebb vagy nehezebb lehet az életük? Te szívesen élnél ott?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share