Ezt nézed:  / Hírek / Utazás / Kína – 8 ezer forint 2 perc késésért

Kína – 8 ezer forint 2 perc késésért

Kína nem csupán a Nagy Falról híres, hanem a nagyszámú és páratlan munkamorállal bíró lakosságáról is, csakúgy, mint a hamisított kvarcórákról és a bizarr ételekről.

made in china

Ha azt mondjuk Kína, mi jut először eszünkbe? Először is az, hogy most már majdnem minden műanyagot ott gyártanak. Nem is találkoztam még olyan műanyag termékkel, amelyet ne Kínában gyártottak volna.

– meséli Dr Kiss Róbert Richard az Inforádio Világszám műsorában.

Azért persze ennél jóval több érdekességet tartogat számunkra Kína. A több mint 1 milliárd lélekszámú országban megtalálhatóak a hatalmas metropoliszok csakúgy, mint a gyönyörű végtelen füves területek, fenséges hegycsúcsok, barlangok és a varázslatos ősi kínai épületek. Ami pedig az árucikkeket illeti, bőven találunk minőségi és luxus termékeket is.

chengdu-buildings

Viszont vitathatatlan tény, hogy Kínában hagyománya van a másolásnak.

Autót és számtalan más dolgot másolnak a kínaiak, és ezt egyáltalán nem veszik olyan szigorúan. Természetesen a nagy multi amerikai cégek, meg az európai nagy vállalatok nyomására, néha Kína látszólag hatalmas dirrel-durral beleveti magát a hamisítók elleni küzdelembe, és ilyenkor látványosan szétzúznak úthengerrel néhány hamis kvarcórát. A valóság azonban az, hogy a legtöbb piacon büntetlenül árulnak hamis termékeket.

– állítja Dr. Kiss Róbert Richard.

Kína rengeteget fejlődött az elmúlt időben, és a középréteg életszínvonala is jelentősen jobb lett. Ebben talán a nép szorgalma és terhelhetősége játszik a legnagyobb szerepet. A kínaiak munkamoráljáról Panatjoth-Fejér Dávidot kérdezzük, aki mint filmszínész és szupermodell dolgozik Kínában.

dávid...kicsinyítettPanajoth-Fejér Dávid, színész és topmodell. Fofó: Bánkövi Dorottya

Két éve dolgozom itt, és egyetlenegy szabadnapom sincsen, csak akkor, amikor elmegyek Hon Kongba vízumot csináltatni. Ilyenkor nem alszom, csak éjjel háromig a munkahelyemen, reggel hatkor pedig már indul a gépem. Másnap éjjel jövök vissza Hong Kongból, de 11-re már vissza is érek, folytatom a munkát, és abba sem hagyom éjfélig.

 

1384491724_2280

Kínában a rengeteg munka mellett betegállományba vonulni is képtelenség. Ha valaki beteg, munka közben is tud gyógyulni – így vélik a munkáltatók. A késésért ugyan nem rúgják ki az embert, de minden elvesztegetett percet levonnak a fizetésből. Aki egy percet késik, átszámítva 4000 forintot fizet, két percért 8000 forint büntetés jár, amíg 5 pecért három napi fizetésmegvonás, 10 percért pedig egy egész heti. Nem csoda hát, hogy mindenki olyan pontos, mint az atomóra.

A szigornak meg is van az eredménye.

Kínában a középréteg egyre erősödik, néhányan pedig annyira gazdagok, hogy meg sem kottyan nekik, egy estére 100-250 üveg, darabonként 50 ezer forintos pezsgőt megvásárolni.

– Panatjoth-Fejér Dávid állítása szerint, egy Number One bárban ennyibe kerül meghódítani egy nő szívét.

Mindemellett a tömegközlekedés is páratlan, a fejlesztések mértékéről nem is beszélve. A felhőkarcolók egymás után nőnek ki a földből, és a leghatalmasabb bevásárlóközpontok is Kínában épülnek. Dávid erről is ejt néhány szót.

Tavaly hazajöttem két hétre Magyarországra, és azt láttam, hogy  egy év alatt nem változott semmi. Visszamentem Chengduba, és ez alatt a két hét alatt felhúztak 10 felhőkarcolót.

 

hotpot_thehundreds4 Hot pot – kínai leves

Kína lakossága főleg a régebbi időkben nagyon szegény volt, így rákényszerült, hogy minden élőlényből táplálékot készítsen. A kínaiak szinte mindent megesznek, aminek négy lába van, aminek nincs, és ami úszik, így náluk nem ritkaság a cápauszony, a béka és a kígyópörkölt sem, a kutyafesztiválon pedig az ember leghűségesebb barátját tálalják fel, nem kímélve a kölyökkutyákat sem.

Abban Dr. Kiss Róbert Richard és Panatjoth-Fehér Dávid is egyetért, hogy Kínában egészen más ételeket lehet kapni, mint az itthoni sarki kínai büfékben. Kinn az egyik legnépszerűbb étel a Hot pot, a különlegesen erős leves, melybe egyaránt kerülhet hal, zöldség vagy marhahús, a kínai ételeken kívül pedig mindenhol vannak mexikói, brazil és koreai éttermek is.

Kínában dolgozni
Dolgoznál Kínában, ha adódna lehetőség?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share