Kiruccantunk Zakopaneba

Rovat

Megosztás

Zakopane a legmagasabban fekvő lengyel város, a Magas-Tátra lengyel részének legfontosabb városa. Elhelyezkedése miatt tökéletes célpont, hiszen noha közel van Budapesthez, mégis olyan mintha egy távoli skandináv ország egyikében találnánk magunkat.


Zakopane egy olyan ékszerdoboz, amit úgy bonthatunk ki, ahogy kedvünk tartja. Csak úgy körbe ragyogja önmagát a Magas-Tátra völgyében. Ide érkezésünk alatt könnyen elbeszélgettük az időt, hiszen csupán 5 órányi autózás után már el is értük a célunkat. Szlovákián keresztül tettük meg az utat és mivel mindketten tudunk vezetni, ezért az út felénél átvettem a volánt. Lengyelország felé haladva az utak a téli időjárás ellenére teljesen járhatóak voltak, a kilátás pedig pazar volt. (A képek önmagukért beszélnek.


Zakopane egyik legikonikusabb és festőibb látványát látványát a Fashion Street adja, ahol bármit megtalálhatunk, akármire szükségünk van. Cukorkaboltot, parfümériát, de akár egy plázába is betérhetünk és ott hangolódhatunk az ünnepekre, amit mi is megtettünk a Krupówky 40. szám alatti plázában. A harmadik emeleten olyan karácsonyi díszítéseket láthattunk, amiket az amerikai filmek is megirigyelnének.
Ezután az egyik helyi kávézóban pihentünk meg és az emeletről figyeltük a kinti havazó tájat.
Az emberek rendkívül kedvesek és megértőek voltak, noha az angol nyelvet annyira nem szerették. Az egyik kedvenc éttermünkbe többször is jártunk ott tartózkodásunk alatt (Gazdowo Kuznia). Itt a pincér ugyan nem beszélte rendesen az angol nyelvet, de cserébe megjutalmazott minket pár magyar szóval, ezáltal is jobb hangulatot teremtve és ez otthonossá tette környezetünket.
Zakopane sokaknak csak egynapos kiruccanást jelent, azonban véleményem szerint egy nap alatt lehetetlen bejárni még a Fashion Streetet is.


Második napunk Gubalowkára vezetett, ahová felvonó segítségével is fel lehet menni. Előre megvettük a jegyünket online és teljesen rákészültünk a felvonóra. Amikor leparkoltunk, kiszálltunk az autóból és elkezdtük keresni a felvonót. Mikor már elég sokat gyalogoltunk a minusz 10 fokban, egy magyar társaság segítségét kértük, hogy megleljük a keresett felvonónkat, ami felvisz minket Gubalowkára. Ők csak mosolyogtak egyet és azt mondták: “már itt vagytok, Gubalowkán”. Mi kissé elszégyelltük magunkat, de mentségünkre szóljon, hogy a nappali ködös időjárás nem könnyítette meg a dolgunkat és azt, hogy felismerjük, egy hegyen vagyunk éppen.
Ennek ellenére csak ajánlani lehet Gubalowkát is, hiszen ismerőseink jártak ott. Ők éjjel tették meg az utat és este kivilágítva gyönyörű látványt nyújt kicsiknek és nagyoknak is egyaránt.
Aggódni pedig senkinek sem kell, aki ide látogat magyarként, hiszen rengeteg magyar turistával és itt dolgozó magyarral is lehet találkozni, illetve a gyógyszer és az élelmiszer is sokkal olcsóbb volt, mint itthon Magyarországon.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta