Ezt nézed:  / Hírek / Környezetvédelem / A kiszámíthatatlan időjárás és a globális felmelegedés kapcsolata

A kiszámíthatatlan időjárás és a globális felmelegedés kapcsolata

Ti is észrevettétek már a szélsőséges időjárási körülményeket? Egyik nap 40 fok van, másnap pedig kabátban kell elindulni, mert annyira lehűl az idő. Ez persze nem véletlen.

Már régóta bizonyított tény, hogy az emberi tevékenység hatással van a környezetre, a bolygóra, de még az időjárási körülményekre is. Ennek egyik fő oka a globális felmelegedés. Ez annyit jelent, hogy a Föld átlaghőmérséklete megemelkedik, ami drasztikus hatással lehet a bolygóra és a rajta élőkre.

Ezt üvegház hatásnak is nevezhetjük. Az ideális egyensúly fenntartásához ugyanannyi energiának kell távozni a bolygóról, mint ami bejut. A bejutó energia nagy része pedig a Napból származik. Ha pedig több az energia, mint ami kijuthatna, akkor ezzel megemelkedik az átlaghőmérséklet is, vagyis melegebb lesz.

Ez már az emberi tevékenységnek köszönhető. Főleg szén-dioxid, metén és dinitrogén-oxid tehet róla, ami a légkörben maradva megtelíti azt, és nehezebben tud távozni ez a tetemes mennyiségű energia. A légkörbe bejutva pedig kapcsolatba kerül a környezettel és képes megváltoztatni az egyensúlyi állandót.

Főként ez az oka annak, hogy nagyon nagy melegek vannak, de egyik napról a másikra 20 fokot is csökkenhet a hőmérséklet. Ez a változás kihat az évszakokra is, így lassanként eltűnnek az olyan átmenetek, mint a kellemes tavaszi meleg, vagy az esős, borongós ősz. Az ilyen hatalmas változást leginkább az élővilág és a növények viselik nehezen. Nem tudja minden tartani a lépést az ilyen gyors váltással.

Az embereket szintúgy megterheli ez a kiszámíthatatlan idő, és nagyon sokat lehet hallani, hogy panaszkodnak az időjárásra, de végső soron leginkább nekünk köszönhető, mert mi tettük azzá, ami.

A kiszámíthatatlan időjárás és a globális felmelegedés kapcsolata
Szerinted mennyi komoly problém a globális felmelegedés?