Kötelező a maszkviselés a közterületeken is – Itt a lista!

Rovat

Megosztás

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, szerdától hatályos kormányrendelet szerint a 10 ezer lakosúnál nagyobb települések egyes közterületein kötelező a maszkviselés, a területek kijelölése a polgármester feladata.

Összeszedtük, Budapesten és a vidéki nagyvárosokban hol tették már kötelezővé a maszkviselést!

Budapesten

Az I. kerületben a területek kijelölése még folyamatban van.

A II. kerületben kötelező maszkot viselni a közterületeken szerdától. Kivételt csupán a jogszabályban felsorolt esetek képeznek, így sporttevékenység során, zöldterületen és parkokban továbbra sem kötelező.

A IV. kerületben, Újpesten egyelőre nincs döntés, Déri Tibor polgármester konzultációt indított a kérdésben a Facebook-oldalán.

Az V. kerületben minden közterületen kötelező a maszk viselése, kivéve sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken.

A VI. kerületben: Terézvárosban és a VII. kerületben: Erzsébetvárosban hat éves kor felett mindenkinek kötelező maszkot hordani a közterületeken.

A IX. kerületben kötelező a közterületeken a maszk viselése. Ajánlják továbbá a kutyafuttatók, játszóterek és parkok használatának esetében is, de itt nem tették kötelezővé.

A XI. kerületben: Újbudán minden közterületen kötelező maszkot viselni. Ez alól kivételt – ahogy a kormányrendelet előírja – a parkok, zöldterületek, zöldterületen lévő játszóterek jelentenek, de az önkormányzat ott is ajánlja a száj és az orr eltakarását.

A XIII. kerület teljes közigazgatási területén a közterületeken és a közforgalom számára átadott magánterületeken kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése.

A XVII. kerületben: Rákosmentén kötelező a maszk minden közterületen hat éves kor felett.

A XVIII. kerületben: Pestszentlőrincen hat éves kor felett valamennyi közterületen kötelező a maszkhasználat. Kivétel a Péterhalmi-erdő, a Bélatelepi-erdő, a Kapocs utcai kiserdő, illetve a közparkok területe.

A XIX kerületben: Kispesten kötelező maszkot viselni a közterületeken.

A XX. kerületben: Pesterzsébeten kötelező lesz a maszk minden közterületen hat éves kor felett.

A XXI. kerületben: Csepelen szombattól hat éves kor felett minden közterületen kötelező a száj és az orr eltakarására alkalmas maszk viselése.

A XXIII. kerületben: Soroksáron is kötelező maszkot hordani

A vidéki nagyvárosokban

Békéscsabán pénteken 0 órától valamennyi közterületen, illetve nyilvános helyen – a kormányrendeletben meghatározott kivételekkel – kötelező a maszk viselése.

Kaposváron csütörtöktől kötelező szintén minden közterületen a védőmaszk használata, kivételt a parkok és zöldterületek jelentenek.

Kecskeméten is csütörtöktől kötelező a maszk viselése a közterületeken és a nyilvános helyeken.

Miskolcon ugyancsak csütörtöktől rendelte el valamennyi közterületre a kötelező maszkviselést a polgármester. Maszkot kell viselni a piacokon is.

Nagykanizsán szintén csütörtöktől minden nyilvános helyen és közterületen kötelező a maszk viselése Balogh László polgármester rendelkezése szerint.

Nyíregyházán is kötelező maszkot viselni valamennyi közterületen és nyilvános helyen, valamint a kutyafuttatókban is.

Pécsen szintén kötelező a maszkhasználat a közterületeken és az áruházak parkolóiban. Maszkot kell hordani a vásárcsarnokban és a piacokon, valamint a kutyafuttatókban is. Nem kell viszont maszk a Béke Park, a Szabolcsi Emlékpark és a Tüskésréti Szabadidőpark, továbbá a mecseki és malomvölgyi parkerdő területén.

Sopronban már szerda déltől a város egész területén kötelező maszkot viselni. Ez alól csak a zöldterületek – a parkok, a Soproni Parkerdő, az erdők, a játszóterek, a szabadtéri edzőparkok és a kutyafuttató – kivételek.

Szeged teljes belterületén szintén már szerdától kötelező a maszk viselése.

Szekszárdon csütörtökről a város teljes közterületén kötelező lesz a maszk használata.

Debrecenben nem teljes körű a rendelkezés: itt csütörtöktől a játszótereken, valamint a piacokon, vásárokon kötelező a maszk viselése.

Egerben a boltok, piacok és intézmények bejáratának 5 méteres körzetére, valamint a buszmegállókra tették kötelezővé a maszkok használatát. A vár továbbra is látogatható, ugyanakkor bezárt az Eger Termál- és Strandfürdő, valamint a török fürdő, az adventi programsorozat pedig elmarad.

Hódmezővásárhelyen a maszk viselése a piacon, a vasúti és buszpályaudvaron, valamint a buszmegállókban kötelező.

Székesfehérváron szerda éjféltől kötelező maszkot viselni a történelmi belvárosban, valamennyi közterületi parkolóban, a buszmegállókban, az autóbusz- és vasútállomásokon, a játszótereken felnőttek számára, és a kutyafuttatókban.

Szolnokon csütörtök hajnali 5 órától kötelező a maszkhasználat és megfelelő védőtávolságot kell tartani minden olyan helyen, ahol várakozni kell (bevásárlóközpont, iskola, óvoda, ügyintézés, vallásgyakorlás, buszmegállók). Újra bevezették a vásárlási idősávot három piacon: 8 és 10 óra között csak a 65 éven felüliek vásárolhatnak.

Szombathelyen több közterületre, így a főtérre is elrendelték a védőmaszk használatát. Maszkot kell viselni a buszmegállók 10 méteres körzetében, a bölcsődék, óvodák, iskolák bejáratától 10 méteren belül, az üzletek és bevásárlóközpontok parkolóiban és a kutyafuttatókban is.

Tatabányán maszkot csak a piacokon, a termelői piacokon és a tömegközlekedési eszközökre várakozás közben kell hordani.

Tatán kötelező maszkot viselni a buszmegállókban, az üzletek saját parkolóiban és a városi piacon.

Esztergomban a parkokra is ajánlják a maszkviselést de nem tették kötelezővé.

Veszprémben csütörtök hajnal 5 órától kötelező maszk viselése a belvárosban, a buszmegállókban, a buszpályaudvaron, a vasútállomáson, a parkolókban és a vásárcsarnok területén.

Főkép: MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI, HVG

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta