Ezt nézed:  / Utazás / Egy drón fog téged suliba vinni? Ez a személyszállítás jövője!

Egy drón fog téged suliba vinni? Ez a személyszállítás jövője!

Videós drón már minden jobb családban akad, de van ahol már automata quadrokopterekre bízzák az ételszállítást, másutt meg a bombázást. De az igazi drónforradalom még csak most jöhet el. Mindez hol is történne máshol, mint Las Vegasban! Kiss Róbert Richard Világszám című műsora is erről a nevadai városról szól.

A kínai gyártmányú EHang 184-et a Las Vegas-i CES-en mutatták be. A jármű igen kicsi és könnyű – alig 122 cm magas, és – ahogy a kis kézivezérlésű drónokat is, elekromos motor hajtja.  Végsebessége  96 km óránként, persze elvben, mert a gyakorlatban egy órát nem bírnak ki a telepek, 23 kilométer után le kell szállni. Kicsi és  közepes távolságokra- például egy zsúfolt nagyvároson belül   – ennek ellenére ideális lehet. Egy ember fér el benne – de – éppen ezért drón, és nem helikopter –   ő sem vezetheti a gépet. Ez azért van, hogy kiküszöböljék az emberi hibákat – no meg, hogy egy ilyen géphez ne kelljen kiváltani a pilótaengedélyt.

Az EHangot  egy az önvezető autókhoz hasonló GPS alapú automatikus irányítórendszerrel lehet vezérelni  – a “pilóta”, csak a FELSZÁLLÁS  és LESZÁLLÁS gombot nyomhatja meg, illetve kiválaszthatja az úticélt. A gép – a gyártó szerint – tökéletesen biztonságos, ha ki is hagy egy rotor, a másik három bőven elviszi a helikoptert. Hu Huazhi, a cégtulajdonos állítólag azért alkotta meg ilyenre a járművet, mert 2011-ben egyik jóbarátját vesztette el helikopterbalesetben.

Az egyelőre tisztázatlan, hogy az EHang minek számít, és milyen engedélyek kellenek pl az üzemeltetéséhez – igaz, egyelőre nincs is kereskedelmi forgalomban. A gyártók azt ígérik, idén már elérhető lesz a gép – de egyelőre meglehetősen drága játékszer lesz: az alapfelszereltségű EHang ára kb 60 m illió forint. Azért reméljük lesz ez még olcsóbb is.

Forrás: globoport.hu

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share