Ezt nézed:  / Környezetvédelem / Kutyatartásról kezdőknek!

Kutyatartásról kezdőknek!

Egy háziállat nagy felelősség, és nem mindegy, hogyan is viszonyulunk hozzá. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miként kell bánni egy kutyával, ha még kezdő vagy.

 

Elsődleges szempontból az, hogy csak akkor legyen kutyád, ha minden nap el tudod látni, valamint van rá elég időd és pár hónap, vagy néhány év múlva nem fogsz beleunni és hanyagolni őt. A legtöbb ember itt vérzik el, ugyanis a kezdeti lelkesedés alábbhagy és később már csak koloncként fog rá tekinteni.

Ha azonban felelősnek érzed magad és készen állsz rá, hogy legyen egy kutyád, akkor első teendők között az állatorvos van. Érdemes felkeresni, mert a védőoltások ugyanolyan fontosak neki, mint nekünk. Valamint a csipet is ő rakja be, amin a gazdinak az elérhetőségei vannak. Ez a menhelyi kutyák esetében már adott. Egyedül a csipet kell beültetni, de valahol még ezt is megteszik nekünk.

Az első napok elég nehezek szoktak lenni. Legtöbbször csak bánatos a kutya, vagy egész nap sír. A jól megszokott helyről hirtelen kiszakítják, amit traumaként él meg. Próbáljunk vele ilyenkor sokat lenni, mert hamarabb hozzá fog szokni az új környezetéhez. Már a hazavitel előtt csináljuk meg neki a helyét. Ez nagyon fontos! Mindig legyen meg a saját helye. Legyen az a kertben egy kennel, vagy bent egy fekhely, de tudatosítani kell benne, hogy az az övé. Így is erősítjük benne azt, hogy ő ide tartozik.

Ha kölyköt választottunk, akkor naponta kétszer kell etetni. Egy fejlődő szervezet több táplálékot igényel. Egy felnőtt kutya esetében elég a napi egy. Ne adjunk túl sokat neki, mert el fog hízni és ez különféle betegségekhez vezethet. Egy másik gyakori dolog, ami miatt beteg lehet a kutyánk az, ha nincs megfelelően megmozgatva. Biztosítani kell neki minden nap elegendő mozgást. Nem lehet egész nap bent tartani bezárva. A kertben lévő ebeket is ugyanúgy el kell vinni sétálni, vagy futni. Kölyköknél különösen nagy hangsúlyt kell erre fektetni.

Érdemes már az elején tájékozódni a betegségekről is. Bizonyos fajtáknak vannak típusbetegségei. Ez más és más lehet az adott fajtánál, de már jó előre tudni róluk és figyelni a jelekre. Olykor étrendváltozást is eszközölni kell. Erről érdemes megkérdezni az állatorvost.

Az elején még sokat kell tanítani. Nem egyszer fog előfordulni, hogy szétszed valamit, amit nem kéne, ilyenkor meg kell neki mutatni, hogy ezt nem szabad. Sokszor unalomból szednek szét valamit, hogy a gazdi végre rájuk is figyeljen. Ez pedig azt mutatja, hogy nincs vele eleget foglalkozva.

A benti kutyák esetében a szobatisztaság elsődleges szempont és hosszadalmas megtanítani a kutyának. Ezzel több szakkönyv is foglalkozik, érdemes fellapozni egyet-kettőt, mert ez egy külön procedúra. Azonban rá lehet szoktatni őket. A kinti kutyák esetében is megtanítható, hogy egy helyre végezzék a dolgukat, így nekünk egyszerűbb dolgunk lesz.

Egy kutyával sokat kell foglalkozni és tény, hogy nagy felelősség, de meghálálják a törődést és nagyon jó barátja és társa lesz az embernek hosszú évekig. Ne azért vegyünk kutyát, mert annyira cukinak tartjuk, hanem gondoljunk bele, hogy 5, vagy 10 év múlva is ugyanúgy foglalkozni kell vele, egy évesen pedig már fel fog nőni. Ha viszont beleöljük a sok törődést, akkor szinte elválaszthatatlan barát lesz belőle.

Kutyatartásról kezdőknek!
Neked van kutyád?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share