Ezt nézed:  / Suli / Kvíz: ma van a Magyar Tudomány Napja. Te tudod a válaszokat?

Kvíz: ma van a Magyar Tudomány Napja. Te tudod a válaszokat?

Kis hazánk messze földön híres ízletes ételeiről, gyönyörű tájairól, a szépséges magyar lányokról, a jó borokról. Van még valami amire büszkék lehetünk, ez pedig a magyar találékonyság és intelligencia. Számos magyar tudós járult hozzá ahhoz, hogy megkönnyítse, biztonságosabbá vagy egyszerűbbé tegye találmányaival az emberek életét az egész világon. Ma van a Magyar Tudomány napja. Teszteld, Te mennyire vagy jártas a magyar találmányokban!

1

golyóstoll
Kinek a nevéhez köthető a golyóstoll feltalálása?

A golyóstoll Bíró László József egyik leghíresebb találmánya, amely mára mindennapjaink hétköznapi eszközévé vált. A feltaláló nem csupán a tudósok gyakorlatias világában mozgott otthonosan, de belekóstolt az újságírásba, autóversenyzésbe, volt szobrász, hipnotizőr és tőzsdeügynök is!

2

C vitamin
Kinek köszönhetjük a C vitamin felfedezését?

A C vitamin jótékony hatásait biztosan Te is ismered, de talán még nem tudod, hogy a híres magyar orvos izolálta a harmincas években, ezért a felfedezéséért pedig Nobel-díjban is részesült. A felfedezéshez egy egyszerű családi vacsora segítette hozzá, amelyhez paprikát is felhasználtak. A tudósnak a paprikát nézve jutott eszébe, hogy ezt a növényt még nem próbálta ki a kísérleteiben és amelyből végül sikerrel vont ki C vitamint.

3

ablaktörlő
Kinek a nevéhez fűződik az ablaktörlő feltalása?

Ez a kérdés többszörösen is beugratós, ugyanis Kertész Imre Nobel díjas magyar író, az ablaktörlő pedig nem magyar találmány, ráadásul egy hölgy, Mary Anderson nevéhez köthető.

4

Ford T modell
A Ford autómárka T modellje vajon magyar vagy külföldi tudós nevéhez köthető?

Bizony Galamb József volt a Fordnak azon alkalmazottja, aki Farka Jenővel együtt tagja volt annak a tervezői csapatnak, amely  megtervezte a híres autógyárnak a Ford T modelljét. Ezen kívül még a Fordson traktor, valamint a bolygókerekes sebességváltó és a villamos gyújtóberendezés megalkotása is az ő géniuszát dicséri.

Végül íme egy Magyarországról szóló imázsfilm, amelybe szépen beillesztik a magyar feltalálók találmányait is:

Képek: youtube, citizensofcoulture

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share