A leggyakoribb rémálmok és jelentésük

Rovat

Megosztás

Egyes elméletek szerint az álmokat az elfojtott komplexusaink okozzák, az emlékeink, vagy olyan események, amelyeket nem sikerült teljesen feldolgoznunk. Természetesen szépet is álmodhatunk, nem csak rémek kísértik az embert éjjelente, de ebben a cikkben most mégis ezekről lesz szó.

Álmainkban gyakran megtörténik, hogy a minket ért negatív eseményeket próbáljuk feloldani, valahogy feldolgozni, okot találni arra, hogy miért is történt az a dolog velünk, ilyenkor pedig rosszat álmodunk, ami akár sorozatosan visszatérő is lehet. Ezen rémálmok jelentése szimbolikus, sosem szó szerint értendőek, tehát ha például természeti katasztrófáról, vagy balesetről álmodunk, nem azt jelenti, hogy tartanánk ezektől, inkább egy minket ért stresszes helyzetre, sérelemre utal.

Megtámadnak, üldöznek álmodban?

Az üldözéses álmok igen gyakoriak, és bár a környezet és a szereplők változhatnak, a kiváltó ok mindig a test harcolj vagy menekülj reakciója, ami ősidók óta bennünk van. Ha ilyesmiről álmodunk, az többnyire azt jelenti, hogy szorongunk, félünk valamitől és ahogyan álmunkban reagálunk a helyzetre, többnyire az életben is úgy kezeljük a szorongást keltő szituációkat.

Halálról álmodni meglehetősen morbid dolog, a sajátunkról álmodni pedig még ijesztő is emellett, bár a szakértők szerint nem feltétlenül jelent rosszat. A halál szimbóluma jelentheti életünk egy eddigi szakaszának lezárását, a továbblépést, de ezeknek az álmoknak akár mélyebb jelentésük is lehet. Ha megsérülünk álmunkban, az arra is utalhat, hogy valaki érzelmileg bántalmaz minket, vagy attól félünk, hogy ez fog történni. Ha valaki, aki közel áll hozzánk, álmunkban haldoklik, vagy súlyos beteg, utalhat a lényünk egy részére, amelyet valamilyen oknál fogva elveszítünk. Legalábbis úgy érezzük. Ha saját magunkat látjuk ilyen helyzetben, az azt jelenti, hogy nem látunk kiutat egy adott élethelyzetből.

Nem sikerült jól a vizsga?

A vizsgázás még azoknál is gyakori rémálom, akik már évek óta maguk mögött hagyták az iskolát. Ha erről álmodunk, az sokat elárul aktuális lelkiállapotunkról, de azt a kérdést is felveti, hogy mennyire vagyunk elégedettek azzal, amit eddig elértünk az életben. Ha úgy érezzük, mindent megtettünk a jó jegyért, még sem azt kaptuk, amire számítottunk, azt mutatja, hogy az életben sem kapunk sok elismerést.

Természeti katasztrófa

Álmunkban egy természeti csapás közepén találni magunkat arra utal, hogy az életünkben is egy nehéz helyzet van kialakulóban, amivel kapcsolatban azt érezzük, teljesen kiesik az irányításunk alól, nincs beleszólásunk az esemény kimenetelébe. Ilyen álmok után érdemes végiggondolni, mi folyik körülöttünk és valamiféle megoldáson gondolkodni.

Nyilvános meztelenség

Nyilvánosság előtt meztelennek lenni nem ritka álomkép. A ruházatunk egyfajta védő szerepet tölt be és lehetővé teszi, hogy elrejtsünk dolgokat mások elől. Ha álmunkban nem érzünk szégyent amiatt, hogy valaki meztelenül lát, az azt jelenti, hogy nincs mit rejtegetnünk, és tisztában vagyunk saját magunkkal, azonban ha szorongás, bűntudat alakul ki bennünk miatta, az az önismeret hiányát mutatja.

Úgy érzed megfulladsz álmodban? Ez a jelenség rámutat arra, mekkora nyomás alatt is állsz a való életben, és, hogy úgy érzed nincs kiút az adott szituációból. A kialakult helyet okozta folyamatos szorongás ahhoz vezet, hogy álmodban úgy érzed, megfulladsz vagy lezuhansz a mélybe, ahonnan már nincs visszaút felfelé.

Ha álmunkban eltévedtünk, vagy csapdába kerültünk az általában arra utal, hogy egy bizonyos élethelyzetből, vagy problémából nem találjuk a kivezető utat, esetleg úgy érezzük, mások olyan helyzetbe kényszerítenek minket, amiben nem akarunk lenni, olyasvalamire próbálnak rávenni minket, amihez nincs kedvünk, vagy egyszerűen csak nem akarjuk, emiatt csapdában érezzük magunkat.

Elromlott eszközök?

Nem tudsz telefonálni, vagy internetezni, mert minden elromlik, amikor használni szeretnéd. Ez egy igen gyakori álom és bár nem tűnik ijesztőnek, utalhat arra, hogy valakivel, aki addig fontos volt számunkra, mára megromlott a kapcsolat és eltávolodtunk egymástól. Ha ez egy visszatérő álom, talán ideje újra felkeresni ezeket az elvesztett barátokat. ?

Az bizonyos, hogy a mindennapi élet, a stress, a szorongás, az érzelmek nagy mértékben kihatnak az álmainkra, de ha sikerül emlékeznünk rájuk, sokat segít, ha végiggondoljuk a dolgainkat, majd próbáljuk megoldani a helyzetet. Ám ha végképp nem tudsz szabadulni a rémálmoktól, egy kis jóga vagy egy nyugtató tea is segíthet elalvás előtt.

Fotók: fsmedia.imgix.net; http://realnews.am

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta