Az idén negyedik alkalommal rendezték meg a Macaron-napot. A szuper színes és szuper édes csodasütik ünnepe méltán kapott ekkora figyelmet hazánkban is.
Párizsban 2010-ben ünnepelték először a Macaron Napot (Jour du Macaron), New York egy évvel később, 2011-ben követte a francia példát és csatlakozott az ünnephez. Budapesten 2012-ben volt az első Macaron Nap, ami elindította a macaron rajongói hullámot, és ami azóta is töretlenül tombol. A lelkesedést látván erre a napra nagy igény van, így március huszadikával idén is eljött a macaron-szerelmesek nagy napja, ahol hódolhatnak kedvenc design süteményüknek.
Az eredetileg Velencében kialakult, később azonban franciaként elterjedt sütemény nemcsak fantasztikusan finom, de szemet gyönyörködtetően sokoldalú és kreatív is tud lenni, ahogy ez a Macaron-napon is méltón bemutatásra került. A tojásfehérjéből, cukorból és mandulalisztből készült édességet kiállító üzletek között olyan cukrászdák szerepeltek, mint a Desszert.Neked, a Szombathelyről érkező Mészáros Cukrászda, a luxus Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest,a közkedvelt SUGAR! shop & confectionary, a Bolka Bonbon, a Felföldi Passionerie, a Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda, a Vanilin Cukrászda, a table! boulangerie – patisserie, a Chefparade Csokiműhely / Chocolate Workshop és mindenki nagy örömére az idén új belépőként üdvözölt Bake Shop Budapest. Még ha csak egy rövid időre is, de mindannyian a macaron hazájába repítettek minket és elhozták nekünk az igazi párizsi hangulatot.
Ám nemcsak cukrászdák és macaron-műhelyek vettek részt az eseményen, hogy megmutassák magukat, voltak kiállítók is. Macaronra hangolt italokkal és ételekkel várta vendégeit a Kem Bubble Tea Bar, és a Sarki Fűszeres is. A Tütü lébárt is különleges finomságok megalkotására ihlette a francia sütemény, így stílusosan a Macaron Tütü-t lehetett megkóstólni, ami egy mandulatej és banánpüré összeolvadásából készült chia magos, gránátalmával színezett “folyékony macaron”. Nemcsak finom volt, de szuper egészséges is!
A kiállítók amellett, hogy lehetőséget kaptak tehetségük megmutatására, amatőr és profi versenyen is indultak. A zsűri tagjait erősítette Varga Margit, a Zazzi cukrászda tulajdonosa és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének tagja, Caroline Zeltz (cukrász, Francia Kereskedelmi és Iparkamara), Kárai Dávid (főszerkesztő, Nosalty.hu) Harmath Csaba (gasztronómiai szakértő), Stephane Gerphagnon (mester cukrász, áTable!), Veszely Attila (mester cukrász, Csokoládé Akadémia), valamint az éppen Párizsból hazatérő gasztroblogger-műsorvezető Mautner Zsófi, a Chili&Vanilia szerzője. A francia mesterszakács, Stephane Gerphagnon egyébként úgy gondolja, egyáltalán nem szánalmas, hogy hazánkban is próbálkozunk a macaron művészetével, hiszen ez egy nemzetközi sütemény, nemcsak francia, és Magyarországon is sok üzlet van, ahol élvezet megkóstolni ezt a csodát.
A gasztronómiai élmény mellett még egy szempontból érdekes volt a rendezvény a középiskolások számára is, ugyanis többek között a Budapesti Gustave Eiffel Francia Iskola is támogatta az eseményt. A nemzetközi iskola holnap, március 21-én, reggel 9 órától 13-ig nyílt napot tart, ahol várja az érdeklődő diákokat. Az intézményről elhangzott, hogy az ott tanulók a francia érettségi mellett magyar érettségit is kapnak, így tovább tudnak tanulni itthoni és külföldi egyetemeken is egyaránt.