Majd én megváltoztatom – meg tudom?

Rovat

Megosztás

A rosszfiúkból is jófiúk lesznek egyszer. Megváltoznak. Ugye? Bele szabad így menni egy kapcsolatba? Szeret ő annyira, hogy meg akarjon változni? Sok kérdést vet fel, ha olyan emberbe szeretünk bele, akiről még a rózsaszín ködön át is tisztán látjuk, nem feltétlenül való hozzánk. De működhet a “majd én megváltoztatom” stratégia?

Egyáltalán milyen a hozzánk való ember? Aki lesi minden kívánságunkat? Aki figyel? Akivel mindenben megegyezik a véleményünk? Egy a hobbink? Mindketten jól tanulunk? Nehéz lenne határokat szabni az összetartozásnak, sőt nem is lehet és nem is kell. Mindenki érzi magában, ha olyan emberrel találkozik, aki felébreszti benne a kíváncsiságot, és elgondolkozik azon, mi lenne ha..? És erre nincsen szabály.

Mi történik viszont abban az esetben, amikor olyan emberrel hoz össze a sors, akihez iszonyatosan vonzódunk, nagyon szeretnénk, ha szeretne, ugyanakkor tudjuk, hogy van egy bizonyos tulajdonsága, amely nekünk totálisan tabu? Cigizik, csajozik, rosszul tanul? Ki lehet ezt nevelni belőle?

Win-win helyett loose-loose?

Érdemes így nekiindulni egy kapcsolatnak? Érdemes. Ha látod magadban az esélyt, hogy el tudod fogadni ezt a – számodra rossznak tűnő – rossz tulajdonságát. Nem érdemes, ha nem. Sosem tudhatjuk, hogyan alakulnak majd a dolgok, lehetséges, hogy kinövi, de ha nem? Akkor ott állsz majd összetört szívvel, pedig tudtad előre, mire számíthatsz tőle.

ff

Lehet formálni az embereket, lehet új utakat mutatni neki, lehet tanítani őket. De egy jellemvonást megváltoztatni? Ha ő nem akarja, szinte kizárt. Ne fájdítsd a szíved azzal, hogy anyja helyett anyja leszel, a nevelés már nem a te dolgod. Ráadásul hosszútávon nem csak neked lesz csalódás, ha nem tudod olyanra formálni, amilyennek te szeretnéd, hogy legyen, de neki is iszonyatosan frusztráló lesz, hogy mindig ki akarod oktatni, és meg akarod változtatni. Pláne, ha ezt látványosan és direkt módon teszed.

El tudod fogadni?

Azt javasoljuk, csak akkor menj bele egy kapcsolatba, ha a másikat minden jó és minden rossz tulajdonságával együtt el tudod fogadni, és ha nem idegesít benne semmi sem. Egy párkapcsolatban mindkét fél formálódik, mindketten tanultok, és kölcsönösen sokat változtattok egymáson. Ez a változás azonban nem direkt, sokkal inkább tudatalatti fejlődés, amely jó esetben a jó irányba visz.

f0f792b64eda2385da1d6889104426f3

Megváltoztatom!
Te próbáltál már megváltoztatni valakit?

Fotók: pinterest.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta