Megnyitott a hátrányos helyzetű gyermekek fotókiállítása Szegeden

Rovat

Megosztás

Ezen a héten nyitott meg a hátrányos helyzetű tehetséges fiatalokat segítő Csányi Alapítvány szegedi támogatottjainak második, elsősorban természet-, táj- és épületképekből válogatott fotókiállítása. Az alkotók érettségi előtt álló fanatikusok, akik tűkön ülve várják a villámos éjszakákat, és nyaranta pihenés helyett a vidéket járják újabb és újabb témákat keresve, szenvedélyüknek hódolva. Az alkotásokat március 14-ig tekinthetik meg az érdeklődők a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában.

A Csányi Alapítvány Életút Programjába általános iskola ötödikes korosztálytól kerülhetnek be hátrányos körülmények között élő gyermekek. Tehetségük kibontakoztatásában tanulmányaik végeztéig mentorok, pedagógusok, családsegítők segítik. Az Európa-szerte egyedülálló, hosszú távú program célja a tehetségfejlesztés mellett összetartó közösségek kialakítása, valamint a gyermekek és családjuk mindennapjainak könnyebbé tétele. Ennek keretében a programba csatlakozott fiatalok az iskolai tárgyak mellett zenét, sportot, művészeteket is tanulhatnak – a szegedi csoportok fotózni is tanulnak.

A szegedi Agórán Orbán Hedvig intézményvezető, Molnár Gyula fotóművész és dr. Radoszáv Miklós, a Csányi Alapítvány operatív igazgatója nyitotta meg az egy hónapig tartó kiállítást, a gyermekek nevében pedig Benczúr Anna szólalt fel. A látogatók 20 darab természet, táj és épület témájú alkotást tekinthetnek meg március 14-ig, amelyeket öt fő végzős gimnazista készített, akik között többen zsebeltek már be szakmai elismerést, pályázati helyezést.

A fotós foglalkozások sikerét igazolja, hogy a csatlakozó tehetségek száma egyre bővül, a fotós kurzusokon és kirándulásokon résztvevő diákok pedig egyetemi éveik alatt is szeretnék folytatni a megkezdett munkát. „A gyerekek magukat és egymást is fejlesztik, a hétvégi és az Alapítvány ill. iskoláik által szervezett programokon való fotózás mellett folyamatosan figyelik a szakcikkeket, maguktól is tanulják a szakma fortélyait. Nagyon fontos számunkra, hogy a tehetségük támogatása mellett a tanulási, önfejlesztési attitűdjeiket erősítsük, ezzel rátermett, a munkaerőpiacon sikeresen boldoguló fiatalokat neveljünk” – mondta el dr. Radoszáv Miklós operatív igazgató.

A gyermekek fejlődését az Alapítvány mellett szakmai önkéntesek és profik is támogatják. Témák tekintetében a Nemzeti Parkok őrei rendszeresen jelzik, mikor érdemes egy különleges természeti jelenséget fotózni, és a Szegedi Tudományegyetem biológia szakos hallgatói is folyamatosan keresik nekik a fotózási lehetőségeket. Technikájukat többek között Molnár Gyula a Szegedi Tudományegyetem nyugdíjazott adjunktusa, a NaturArt alapítója is fejleszti külön foglalkozásokon keresztül.

 

Foto: delmagyar.hu

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta