Ezt nézed:  / Suli / Mi is az a relativitás?

Mi is az a relativitás?

Ugye mindannyian hallottunk már Einsteinről? És azt is tudjuk, hogy E=mc2? De hogy pontosan mit is jelent, azt már nem igazán. Nos, maga a képlet is a relativitáselméletből született.

1916-ot írunk, mikor megjelent Einstein publikációja. Röviden megfogalmazva azt jelenti, hogy a tömeg és az energia meggörbíti a téridőt, ami a fény mozgására is hatással van. Jelenleg ebből indul ki a kozmológia alapja is, valamint a Világegyetem fejlődését részletezni lehet vele.

Einstein volt az, aki a gravitációval és magával a fénnyel rengeteget foglalkozott, valamint meglátta benne, hogy bizony az idő nem állandóan telik mindenhol. Az idő a sebesség függvényében lassabban telik. Vagyis, ha egy tárgy gyorsabban mozog, akkor az idő lassabban telik rajta. Elsőre hihetetlennek tűnik, mégis ez egyfajta továbbgondolása az időutazásnak. Ehhez persze nagyon nagy sebességgel kell haladni, közel fénysebességgel, ami ugye számára is lehetetlen.

Azt ugye régóta tudjuk, hogy a fénynek egy állandó sebessége van, amit fénysebességnek nevezünk. Ezt vákuumban mérjük. De arra csak a relativitáselmélet ad választ, hogy a gravitáció képes, valamint az anyag képes meggörbíteni a teret, így magát a fényt is. A tömeg így energiává válhat és az energia is tömeggé. A gyakorlatban ezt úgy lehetne jól érzékeltetni, hogy a nap folyamatos energiát veszít, vagyis a tömege is csökken. Ez másodpercenként körülbelül 4 millió kilogrammot jelent.

Magát a relativitáselméletet csak kevesen értik meg és nagyon nehéz pár mondatban összefoglalni, de lényegében a tömeg, az energia és a gravitáció egymásra ható kapcsolatát írja le. A mai modern fizika is ebből született meg, valamint olyan tudományágakra lett jelentős hatása, mint a csillagászat és a fizika azon területei, amivel csak egy marék ember foglalkozik.

Einstein a maga humoros módján egyszer így fogalmazta meg: „Tartsd a kezed egy percig a forró kályhán, meglátod, egy órának fogod érezni. Beszélgess egy csinos nővel egy órát, mintha csak egy perc lenne. Na, ez a relativitás.”

Mi is az a relativitás?
Szereted a fizikát?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share