Miért nem működnek a hármas barátságok?

Rovat

Megosztás

Irigyled Harry Pottert, Ront és Hermionet, esetleg Phoebe-t, Monicát és Rachelt, amiért mindig számíthattak egymásra jóban és rosszban? A könyvekben és a képernyőkön mindig jól működnek a híres triók, a való életben azonban ez nincs mindig így: a hármas barátságokat sokkal nehezebb fenntartani, mint a ketteseket.

Az iskolai társaságokban a nagyobb baráti klikkek mellett kialakulnak szorosabb szövetségek kevesebb ember között. A szociálpszichológusok szerint a hármas barátságok jóval gyengébb kötelékek, mint a kettes vagy a négyes változatuk.  De miért van ez?

forrás: Pinterest

Az iskolai környezet is azt sugallja, hogy párokban működjenek a kapcsolatok. Gondolj csak bele: ki üljön majd egyedül a buszon, ha kirándulni mentek? Melyikük lesz a padtársad? Páros feladatoknál kivel legyél? Ezek mind olyan dolgok, amelyek természetüktől fogva párban működnek az iskolában, és már az ilyen apróságok is megtorpedózhatják a hármas barátságokat. A kettes egység gyakoribb mint a hármas, ezért gyakran 2-1 arányú kisebb egységekre kell szakadniuk ezeknek a barátságoknak.

raw

Kettő egy ellen
Ha állást kell foglalni valamilyen témában, és nem mind értetek egyet, akkor valaki mindig egyedül marad a véleményével. Ez frusztrálhatja őt, és minél többször fordul elő, annál inkább gondolhatja úgy, hogy szövetkeztek ellene.

Féltékenység
A féltékeny típusoknak nehéz dolga van a hármas barátságokban. Baj akkor van, ha nem tudják egyenrangú felekként kezelni egymást, hanem a trió valamely tagjának szeretetéért harcolnak. A hármas barátságokban általában van egy dominánsabb tag,  az ő figyelméért küzd a másik kettő. Ilyenkor előkerülnek azok a kérdések, amelyeknek egy őszinte barátságban nem lenne helyük: ki kit szeret jobban?

giphy

Kibeszélés
Nincsen barátság konfliktusok nélkül – a hármas barátság pedig remek táptalaja annak, hogy ha össze is veszel valakivel a trióból, rögtön ott egy másik jó barát, akinek kipanaszkodhatod magad. Innen már csak egy lépés, hogy ő is elmondja sérelmeit a másikról, akit így szépen csendben elkezdhettek együtt kibeszélni. Ez pedig egy sokkal nagyobb kibeszéléscunamiba tud torkollni, a végén pedig már mindenki kibeszél mindenkit – őszinteség nélkül pedig nincs igazi barátság.

Mindezen veszélyektől függetlenül természetesen léteznek igaz barátságon alapuló triók, csak erre nem mindenki alkalmas. A titka, hogy egyenrangú felekként, felnőtt módon tekintsenek egymásra a barátok, illetve a konfliktusokat azonnal, nyíltan és őszintén oldják meg – kibeszélés és áskálódás nélkül.
(képek: Giphy; Popsugar.com )

Miért nem működnek a hármas barátságok?
Te tagja vagy egy triónak?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta