Ezt nézed:  / Utazás / Miért van olyan sok baleset Thaiföldön?

Miért van olyan sok baleset Thaiföldön?

Az Andamán- tengeren, Phuket közelében kigyulladt és elsüllyedt egy turistakomphajó, melyen magyar utasok is voltak. A balesetet az okozta, hogy a hajó motorja felrobbant.

Egyre több katasztrófa híre érkezik hozzánk Ázsiából is. Vajon miért? – a kérdésre Dr. Kiss Róbert Richard, Prima Primissima-díjas újságíró válaszolt az M1-en.

Korábban is voltak hasonló esetek, de manapság csak jobb és gyorsabb a hírközlés.

– tudhatjuk meg a turisztikai újságírótól.

világszám15002

Amikor valaki először megy Thaiföldre, fontos, hogy kísérővel, vagy szervezett csoporttal menjen, mivel a biztonság fogalma ott egészen mást jelent, mint a nyugati kultúrában. Gyakran elhangzik a „No problem!” nyugtató mondat, mivel sok szolgáltatás a furcsa, félelmetes, veszélyes vagy ingatag jelzővel írható le, melyeket a gyanúval teli turisták kétkedve vesznek csak igénybe, ha egyáltalán igénybe veszik.  Ez azzal is magyarázható, hogy hiába a meseszép ország csodás kultúrkincsekkel, az ott élő emberek nagyon szegények, így mindennel próbálkoznak, ami jövedelmező lehet nekik, még akkor is, ha azok a szolgáltatások nem a legbiztonságosabb élményt nyújtják az oda látogatóknak.

Egy történet Dr. Kiss Róbert Richardtól

MG_9554ok

A thaiok azért nagyon ravasz nép…vannak szinte az ősidőkre visszatekintő átverési praktikáik, amiket minden gyanútlan turistával szemben bepróbálnak. Például egy ilyen ősrégi trükk, hogy a bérelt motorra azt állítják a visszavitelkor, hogy meg van karcolva és egyéb “balesetek”. Mindenképp fotókat kell készíteni a járműről, lehetőleg minden apró szegletéről.

“Le kell fotózni, mobiltelefonnal vagy bármivel le kell fotózni, ez tipikus. Ugyanilyen tipikus átverés, hogy bérelsz egy gyors csónakot, mert át akarsz menni egy szomszédos szigetre. Kifizeted, amennyibe kerül, piknikezel 2-3 órát, megbeszéled, hogy mikor jönnek majd érted…soha többé nem jönnek érted!”

Otthagyják a gyanútlan delikvenst a szigeten, de kétségbeesésre nincs ok, mert a szigeten is vannak csónakos szolgáltatók. A különbség csak annyi, hogy kb. tízszer annyiba kerülnek. Szóval senki sem marad hajótöröttként egy “lakatlan” szigeten, csak sokba kerül hazajutni.

 

Foto: mno.hu

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share