Ezt nézed:  / Hírek / PR / Zsebpénz / Mikor állok készen egy kisállatra?

Mikor állok készen egy kisállatra?

Felelősségteljes döntés egy állatot örökbe fogadni. Mert onnantól kezdve, hogy magadhoz veszel egy kisállatot, annak szüksége lesz rád. Nem csak annyiból áll az örökbe fogadás, hogy hazaviszel egy édes kis szőrcsomót, akit utána csak simogatni kell, nem bizony, mert foglalkoznod is kell vele.

Segítünk, hogy felmérd, készen állsz-e egy kisállat tartására!

Az első, és egyik legfontosabb kérdés, mennyi energiád lesz rá?

Míg egy kutya több figyelmet, nagyobb helyet és rendszeres sétát igényel, addig egy cica, ha megteremted a megfelelő környeztet, tudsz vele egy kicsit játszani és minden nap pucolod, akkor hálás lesz érte, de választhatsz madarat is, azonban jó, ha tudod, hogy rendszeresen kell a kalitkát takarítani és fürdetni is, sőt, van olyan fajta madár, aki kifejezetten nem szeret egyedül lenni. Persze azoknak is lehet kedvencük, akik idő szűkében vannak, nekik a halakat, kétéltűeket, hüllőket javasoljuk, tömören az olyan állatokat, akik a legkevesebb emberi érintkezést igénylik. Nézz utána alaposan, milyen állatnak, mik az igényei, és legyen ez szempont, amikor választasz.

A második fontos kérdés, mik a jövőbeli terveid?

Legyél őszinte magaddal. Ha most még suliba jársz, mikor tervezel elköltözni? Mert jó, hogy otthon ott a kert a kutyusnak, de ha albérletbe mennél, nem biztos, hogy engedik háziállat tartását. Vagy mondjuk, ha egy ösztöndíjjal szemezel külföldre, hova teszed a kisállatot több hónapra? Tudod vállalni, hogy a társa leszel? A kutyák és a macskák átlagosan 10-20 évet élnek, míg egyes hüllők vagy madarak akár 40-et is, a halak élettartama is fajtától függően igen széles skálán mozog, a pár évtől a több évtizedig. Idősebb korukban az állatoknak fokozottabban szükségük lehet a gazdira. Készen állsz erre?

A harmadik fontos kérdés, hogy megengedheted-e magadnak? 

Egy állat tartása, amellett, hogy időt és energiát szánsz rá, pénzbe is kerül. Ha mérlegelted, mit szeretnél, és a befogadás mellett döntesz, rögtön az elején pénzre lesz szükséged ahhoz, hogy a megfelelő tárgyakat, ételeket megvásárold az új jövevénynek, ami mellett még plusz költséget jelentenek a kötelező oltások is.  Egy átlagos év során körülbelül 50 ezer forintba kerül egy állat kajája, míg az állatorvosi költség szintén, legalább ennyi. És akkor még nem beszéltünk játékokról, fekvőhelyről, vagy akvárium esetében szűrőberendezésről, világításról. Plusz ott vannak a hirtelen felmerülő költségek, például, ha az állat beteg lesz vagy megsérül. Éves szinten körülbelül 150 ezer forintba kerül egy házi kedvenc. Mindezeket figyelembe véve, jó, ha van állandó bevételed.

Bánj tudatosan a pénzügyeiddel!

Megtakarításaid befektetésével könnyebben megvalósíthatod nagyobb kiadással járó jövőbeli céljaidat. Dönts felelősségteljesen!

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share