Mikor ünnepli a szülinapját, aki szökőnapon jött világra?

Rovat

Megosztás

Február 29. napjának rejtélye

Különleges nap volt a tegnapi, és nem csupán az Oscar-díj átadója miatt. Plusznap volt ugyanis, mely négyévente egyszer szerepel csak a naptárban. De mi lehet ennek az oka?

Így tudja mindenki

A közvélekedés szerint február 29-e szökőnap. Ez azért lehetséges, mert bár egy év 365 napból áll, a csillagászati évek minden évben hat órával hosszabbak ennél. Ebből következik, hogy négyévente “be kell iktatni” plusz egy napot, így bővül február 29 napos hónappá.

A fentebb vázolt rlgondolás azonban téves. Szökőnap valójában – bármilyen meglepő is – február 24. napja. A régi római naptárban a márciust elseje előtti hatodik napot választották ki szökőnapnak, ami február 24-re esett. Ezért február 24 megduplázódott.

Mi a helyzet ilyenkor a Mátyásokkal és Jázminokkal, akik ezen a napon ünneplik névnapjukat? Semmi rosszra nem kell gondolni: az ünneplést február 25-én tartják.

Szökőnapon születtem…

A valóságot kevesen tudják – még azok sincsenek vele tisztában, akik úgy hiszik, február 29-én jöttek világra. “Szökőnapon születtem, nem öregszem”-viccelődnek. A születésnapjukat többféleképp ünnepelhetik: van, aki 28-án fújja el a gyertyákat, míg más inkább élvezi a fiatalságot, és csak négyévente vesz tortát.

Szomorú lehet számukra az igazság: mivel szökőnap valójában február 24-e, ezért az ő szülinapjuk 28-ára esik. Mégis öregszenek hát – de legalább minden évben ellepik őket ajándékokkal. Ezért meg megéri az a pár ránc az arcukon.

Forrás: Inforádió

Fotó: wheniscalendars.com

Február 29
Te tudtad, igazából mikor van szökőnap?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,181RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta