Ezt nézed:  / Hírek / Utazás / Milyen egy au pair élete?

Milyen egy au pair élete?

Az egyik legegyszerűbb, és talán legkézenfekvőbb módja annak, ha fiatalon kipróbálnád milyen más országban élni, az au pairkedés. Eddig egyszerű a dolog, de mégis hogyan? Ügynökséggel, vagy te magad szervezd? Mennyi időre, hova, mi alapján válasszak családot? Ezeket a kérdéseket mindenképp tisztázni kell, mielőtt még nyakadba vennéd a világot.

A legnépszerűbb célpontok között van Anglia, Németország, Franciaország, és az USA. Utóbbi kicsit keményebb dió, de Nyugat-Európába viszonylag könnyű kijutni, és munkát vállalni. Még egy előnye, hogy, ha bármi probléma van, szinte fillérekből, és azonnal haza lehet jönni. Amikor valaki külföldön vállal munkát, ráadásul egy addig ismeretlen családra van utalva, elég fontos szempont a szülőföld megnyugtató közelsége.

p19jgff16j1ko617pq107q1spp10j61

Sok-sok évvel ezelőtt Angliában, egy kisvárosban töltöttem el fél évet, mint au pair. Ügynökséget választottam, ami megkönnyítette a dolgomat, mert kerestek nekem családot, csak telefonon kellett velük beszélnem, hogy megvan e a kölcsönös szimpátia vagy sem. Többel beszéltem, és végül egy 4 gyermekes család hívott ki magához eredetileg egy éves időtartamra. Körülbelül egy héttel később már a repülőn ültem, mert sürgősen kellett nekik a segítség.

Életemben először ültem repülőgépen, kicsit stresszeltem is, plusz a családomtól való határozatlan idejű elválás is kiborított. A röpke 2 órás út alatt persze, hogy belekerültünk pár légörvénybe, ami megemelte az egyébként is magas adrenalinszintemet. Ez a sok izgalom arra késztetett, hogy szóljak valakihez. Így kötöttem nagyon jó barátságot a mögöttem ülő lánnyal, aki szintén au pairkedni ment ki, csak ő saját maga választott családot.

201202291123

Az apuka a reptéren várt, és egy nagyon szép, ámbár tipikus angol házba vitt, az új otthonomba. A család nagyon kedvesen és barátságosan fogadott, nem is hittem, hogy ekkora szerencsém lehet. Vittek magukkal mindenhova, ráadásul karácsonyra kaptam tőlük egy repülőjegyet haza. Szóval minden szuper volt, elégedett voltam mindennel. Nem mondom, hogy milliomosként jöttem haza, de egy új laptopot tudtam venni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A rémálom csak ezután kezdődött. Mindenki számára új helyzet volt, hogy én ott vagyok, sajnos a szülők nem tudtak megfelelően integrálni kialakult közösségükbe, így a gyerekek egyfajta nővérként tekintettek rám. Ez azt jelentette, hogy az ő értelmezésük szerint rám a “gyerek szabályok” vonatkoztak, nem pedig a “felnőttek”. Így meglehetősen nehéz volt rájuk vigyázni, és szabályok közé szorítani őket.

adhd_boy

Azonban a legnagyobb gond nem is a gyerekekkel volt, hanem a szülőkkel. Az apuka váratlan dühkitörései és territoriális viselkedése miatt, senki sem lehetett biztonságban. Ez általános frusztrációhoz vezetett, ami meghiúsította az eredetileg egy évesre tervezett kint tartózkodásomat. Ugyan ügynökséggel mentem, de ebben a helyzetben már nem voltak túl segítőkészek. Illetve az is kiderült, hogy a család külön fizetett azért, hogy mihamarabb kimenjen valaki, azonban az én horribilis árú oda repülőgépjegyemet nem fizették ki, és nem is volt róla szó. Így azt utólag nekem kellett rendeznem. Ma már azon a véleményen vagyok, hogy valahol félresiklott a kommunikáció, és mindenki mindenkinek alapvetően csak jót akart, nem okolom az ügynökséget a kialakult kellemetlen helyzetért. Mindannyian tanultunk a hibáinkból, ők csak azt rontották el, hogy egy tapasztaltabb embert kellett volna egy hattagú családhoz küldeniük.

143051_galeria_tucatjaval_olcsobb_03

Vannak azonban olyan családok is, akik szó nélkül kirakják az au pairt, ha nincsenek vele megelégedve. Ilyenkor az ügynökség talál szállást, és, ha az au pair akarja, akkor új családot is. Míg, ha magad találtad a családodat, akkor ezzel a helyzettel egyedül kell megküzdened.

Amire mindenképp figyelj oda, ha külföldre mész au pairnek:

Te is alaposan szűrd a családokat a saját szempontjaid szerint, amikor telefonon beszéltek! Nem csak a te érdeked, hogy ott legyél, hanem nekik is szükségük van rád! Mindenkinek az a legjobb, ha egy hullámhosszon vagytok.

Vedd számításba az életkorodat, és, hogy mennyire vagy tapasztalt. Hiába volt egy rakás testvéred, akikre vigyáztál, egy új család más szabályok szerint épül föl, ráadásul bele kell illeszkedned az ő rendszerükbe. Inkább vállalj kis családot, ha még kezdő au pair vagy.

Akkor szervezd magadnak az utazást, ha nem okoz gondot anyagilag az esetleges váratlan hazautazás, és könnyen alkalmazkodsz az új helyzetekhez, mert akkor csak magadra számíthatsz!

Egyeztesd a választott családdal, hogy milyen ellátást biztosítanak neked, mert sokan a fizetés mellett az ételt nem kalkulálják bele, illetve sokan nem biztosítanak saját fürdőszobával rendelkező szobát. Ennek fényében beszéljetek a fizetésről.

A konkrét feladatokat is fixáljátok, hogy az várjon, amire számítasz, ne akasszák a nyakadba az összes teendőt zsebpénzért. Angliában egy takarítónő is ugyanannyi pénzt kapott két alkalomért, mint én a non stop munkáért.

Ha minden fontos kérdésben dűlőre jutottatok, akkor jó utat kíván a Középsuli.hu! 😉

Nyári szünet, au pair leszek!
Te vállalnál a nyári szünetben au pair munkát?

 

kép: fundforstudents.orgwww.infopapa.huviolinblogja.wordpress.combabafalva.huest.hu,

 

 

 

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share