Milyen lesz az élet 100 év múlva?

Rovat

Megosztás

Vezető űrtudósok, díjnyertes futurisztikus épületek megálmodói és városépítők mondták el a véleményüket arról, szerintük hogyan fog élni az emberiség 2116-ban. A SmartThings Future Living Report a Samsung rendelésére készült Nagy-Britanniában, és azt állítja: a felhőkarcolók mellett a víz és a föld alatt laknak majd az ükunokáink.

Olyan, mintha egy sci-fit néznénk – pedig a tudósok nagy téteket tesznek rá, hogy ez lesz a való élet alig egy évszázad múlva. Vagyis vízalatti buborékvárosban lakunk majd, nyomtatni fogjuk az éttermi minőségú vacsorát, és saját drónjainkkal utazunk. Így fogja forradalmasítani az életet a technológia.

A legdrámaibb változás nem is a “hogyan”-ban, hanem a “hol”-ban várható.

A tudomány kinyitja az ajtót a víz- vagy földalatti otthonok előtt, és az űr gyarmatosítása után a Hold és a Mars vár minket vakációra.

Miután a szárazföld már jócskán túlnépesedett, a szakértők szerint az óceán lesz a következő hely, ahol otthont építünk, egész városok nyújtóznak majd a víz alatt. A hatalmas, átlátszó buborékokban iskolák, irodák, de még parkok is helyet kapnak majd, az oxigént magából a vízből nyerik, a maradék hidrogént meg fűtőanyagként használják majd.

Undated-handout-artists-impression-issued-by-Samsung

Amellett, hogy felhőkarcolókat építünk, az ellenkező irányba is fogunk terjeszkedni: 25 emelet mélyen épülnek majd hatalmas alagútrendszerek, melyekben az emberek élhetnek és dolgozhatnak. A házakat nem kell majd javítgatni vagy díszítgetni: okos LED-felületek segítségével változtathatunk hangulatunktól függően a környezetünkön.

Undated-handout-artists-impression-issued-by-Samsung-1

A jelentés készítői szerint 2116-ban az egzotikus vakáció már korántsem Ausztráliát vagy mondjuk a Seyshelle-szigeteket fogja jelenteni: teljesen el fogjuk hagyni a földi atmoszférát, hogy két hetet a Marson vagy a Holdon töltsünk.

Undated-handout-artists-impression-issued-by-Samsung-2

De ha mégis jobban szeretünk a Földön, akkor a szuperkomfortos és otthon minden földi jóval megtömött nyaralónkat ott pottyantja majd le egy drón, ahol csak akarjuk.

Undated-handout-artists-impression-issued-by-Samsung-3

Hogy mindez meredeken hangzik? Erre azt mondja az egyik jelentéskészítő, Dr Maggie Aderin-Pocock a Mirrornak, hogy száz évvel ezelőtt a mostani életünk is annak tűnhetett. “Az internet forradalmasította a kommunikációt, a tanulás módját, azt, hogy miként kontrolláljuk a saját életünket. Akár csak 10 évvel ezelőtt mégis nem is ismertük azt a technológiát, melynek segítségével ma az okostelefonunkról figyelhetjük, ellenőrizhetjük vagy biztosíthatjuk az otthonainkat. Az előttünk álló évszázadban pedig további nagy elmozdulások lesznek az életmódunkban vagy a környezetünkhöz való viszonyunkban.”

Scientist-Dr-Maggie-Aderin-Pocock-presenter-of-The-Sky-at-Night

Az orvosi technológia fejlődése pedig azt jelenti majd, hogy

a múltté lesz a betegszabadság intézménye, és minden lakásban ott lesznek a diagnózisok készítéséhez szükséges berendezések.

Bárki, aki valamilyen furcsa tünetet tapasztal magán, belép a saját kis egészségügyi kapszulájába, aztán az elkészíti a digitális diagnózist, ellát gyógyszerrel, vagy akár a távirányított műtétet is biztosítja. Vagyis a várható élettartam vélhetően az egekbe szökik.

És az emberek ebben a futurista világban

nem égnek ki a munkában, mert csak három napot dolgoznak majd hetente, az értekezleteket pedig hologramok segítségével a távolból ülik majd végig- írja a Globoport.hu. 

A 3D nyomtatással minden előállítható lesz, a bútoroktól az ételekig. Letölthetjük a vacsorát a kedvenc séfünktől, kinyomtathatjuk, és alig pár perc múlva már ehetünk is.

A SmartThings UK igazgatója, James Monighan szerint “az okos telefonok forradalma máris maga után vonja az okos otthonok forradalmát, ami iszonyúan pozitív hatással lesz majd arra, ahogyan élünk. Az otthonaink már most is egyre okosabbak, érzékelni tudják az emberek, háziállatok, füst, nedvesség, világítás vagy nyirkosság jelenlétét. És ez csak a kezdet.”

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,176RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta