Minden szerelmes útja ide vezet

Rovat

Megosztás

Ciprus nem kizárólag a szépség és szerelem istennőjéről, Aphroditéról híres, de számtalan izgalmas kuriózum várja az idelátogató turistákat! Dr. Kiss Róbert Richárd erre a mesés szigetre kalauzolta az InfoRádió, Világszám műsorát hallgató közönséget.

Többféle mitológia él a köztudatban a  görög szerelemistennő, Aphrodité (a rómaiaknál Vénusz) születéséről. Homérosz szerint Zeusz és Dióné gyermeke. Van egy ennél sokkal közkedveltebb nézet is: az istennő egy vízben úszó kagylóból született. A tenger habjaiból kiemelkedve Aphrodité egy szigeten szállt partra. Ez a gyönyörű föld, Kypros lett otthona, amit ma Ciprus néven ismer a világ. De ha azt hallod, hogy ‘a szerelem szigete’, akkor is Ciprusról beszélnek.

1-botticelli_venus
Boticelli: Vénusz születése

 

A legenda nyomában

Napjainkban rengetegen keresik fel a szigetet, azt remélve, hogy itt megtalálják a boldogságot. A legenda szerint ugyanis ha valaki körbeússza, az örökké szerelmes lesz. Sajnos az Aphrodité-szikla túl kemény hozzá, hogy ez megvalósítható legyen, ez mégsem veszi el az utazni vágyók kedvét.

aphrodite
Aphrodité sziklája

 

Sokan párjukkal együtt érkeznek, és itt kötik össze életüket. Bartal Melinda, a Summer Time Utazási Iroda alapítója is itt házasodott össze férjével négy évvel ezelőtt.

“Baráti nyaralásnak indult, aztán megnéztünk egy videót a ciprusi esküvőkről, és eldöntöttük, mi is itt fogunk összeházasodni. A ciprusi menyegzők nagyon különlegesek a tengerpart miatt, illetve költséghatékonyabbak is, mint egy hazai esküvő. Állítólag aki körbeússza az Aphrodité-sziklát, örökké szép és fiatal marad. Viszont mély körülötte a víz. De így sem keserednek el a szerelemre vágyók, akik ettől visszarettennek: sokan szív lakú kagylókat keresnek a parton úszás helyett. Én is találtam egyet, amit máig őrzök.”

Ahol kettéválik Észak és Dél

Ciprus két részből áll: ezek a délen fekvő Ciprusi Köztársaság  és az Észak-ciprusi Török Köztársaság, amiket az úgynevezett Zöld Vonal választ el egymástól.  Ez a vonal a Ciprusi Köztársaság fővárosán, Nicosián fut végig, kettéválasztva boltokat, vendéglőket. Az Észak-ciprusi Török Köztársaság 1983-ban jött létre, de csak a törökök ismerik el önálló államként. Emellett említést kell tenni két brit birtokról is:  Akrotíri és Dekélia katonai bázisok.

Cy-map

A népek olvasztótégelye

Bár ezt a kifejezést az Amerikai Egyesült Államokra szokták használni, Ciprusban is sok nép él együtt. Délen az ortodox vallású görögök, északon pedig a muszlim törökök. A törökök 1974-ben törtek be, és meg sem álltak Dekéliáig. Itt viszont megtorpantak, mert nem akartak háborúzni a britekkel.

Ciprus 1960-ig brit gyarmat volt, s angolok máig élnek a szigetországban. Igaz, nem brit állampolgárok, az angolok szerint ugyanis az állampolgárság a születés helyszínétől függ. Emellett nem fonttal, hanem euróval fizetnek, ami a hivatalos pénznem Cipruson. Viszont olyan sokan beszélik nyelvüket, hogy már félhivatalosnak számít a görög után.

2002 körül az oroszok is szemet vetettek Ciprusra: 2010-ig nagy orosz tőke áramlott be az országba. E nyolc év alatt sok orosz vásárolt itt ingatlant, de turistaként is hatalmas számban érkeznek Ciprusra. Nem egy közülük le is telepedik Cipruson: több vendéglőben orosz pincér szolgálja ki a vendégeket.

Miért érdemes Ciprusra utazni?

Ha szeretnél örökké szerelmes lenni! Komolyabbra fordítva a szót, Ciprus gyönyörű sziget, ahol az is jól érzi magát, aki a kék tengerben fürödne, de az sem unatkozik, aki inkább várost nézne vagy bulizna.

Bartal Melindára a falvak voltak legnagyobb hatással.

“Felettébb hangulatosak a szűk utcák a hegyekben. A helyiek pedig rendkívül barátságosak: behívják a turistákat a házukba, ahol saját készítésű sajttal kínálják őket.”

img_1449

halloumi
A halloumi nevű ciprusi sajt

 

A két kilóméteres buliutcán bizonyára teljesen más az élet: ez az utca délen található, és rengeteg diszkó épült ide.

A Az InfRádión hallható Világszám műsorvezetője, Dr. Kiss Róbert Richárd szerint észak és dél egyaránt különleges.

“A Ciprusi Köztársaság legszebb strandját Ayia Napában találni. Fontos város Páfosz is történelmi emlékműveivel,török templomaival. Északon Famaguszta srandjain érdemes fürödni. A ciprusiaknak egyébként különleges ételeik vannak, az én kedvencem a halloumi nevű sajt.”

pafosz-strand-vrysoudia-beach
Páfosz egyik strandja

 

A műsorvezető az esetleges veszélyforrásokra is felhívta a figyelmet.

“Aki Cipruson jár, annak érdemes autót bérelnie, viszont a közlekedés baloldali. Emiatt gyakoriak a balesetek. Egyik ismerősöm rossz irányba haladt, és ő is balesetet okozott.”

Ha viszont erre odaügyelsz, már csak Aphroitéhez kell fohászkodnod, hogy bocsájtson rád örök szerelmet.

IMG_7902

Ciprus és a szerelem
Te körbeúsznál egy szigetet, ha cserébe rád találna a szerelem?

(Fotók: maitaly.wordpress.com, cipruson.hu, cyprus-photo.com, bbcgoodfood.com, Wikipédia, cypruslifeinpictures.wordpress.com,  findkaylaabroad.blogspot.com, studiox.co)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta