Mondd, Te kit választanál?

Rovat

Megosztás

Minden évben Karácsony táján elindul a nagy fejtörő, hová adja be az ember fia/lánya a továbbtanulási jelentkezési lapot. Ha Te már pontosan tudod, ne is olvasd tovább ezt a cikket, gratulálunk Neked, a továbbtanulók kb 20 százalékához tartozol :). Ha azonban még nagy a tanácstalanság benned, zsong a fejed a tanároktól, szülőktől, haveroktól kapott infóktól, megpróbálunk segíteni, hogy megtaláld a kiutat a továbbtanulási labirintusból.

Néhány egyszerű tanáccsal, kérdésre adott válasszal már szűkítheted a választékot az 54 magyar főiskola és egyetem szinte megszámlálhatatlan számú képzéséből.

Várhatóan eléred a 280 pontot?

Ha esetleg félsz attól, hogy nem elég jók a jegyeid, vagy nehéz lesz az érettségi, a felsőoktatási szakképzések lesznek a megfelelőek számodra, mert 280 pont alatt alapszakra egyetlen felsőoktatási intézménybe sem juthatsz be. Azonban 240 pontot a felsőoktatási szakképzéseknél is el kell érned, különben nem vesznek fel ide sem.

Van/lesz legalább egy tárgyból emelt szintű érettségid?

Jelenleg a szakok többségénél szükséges legalább egy tantárgyból emelt szintű érettségi, azonban vannak olyan szakok, ahová elég a középszintű is, ilyen például az emberi erőforrások, gazdálkodási és menedzsment vagy a turizmus-vendéglátás.

A gyakorlatban azonnal hasznosítható tudásra vágysz?

Vannak duális formában végezhető szakok, ahol nem csak tanulsz, hanem azzal párhuzamosan egy cégnél is dolgozol, így mire megszerzed a diplomát, már több éves céges munkatapasztalattal is rendelkezel majd. Ehhez a formához nagyon elszántnak kell lenned, a vizsgaidőszakban is végig dolgoznod kell, illetve egy hónapra szűkül a nyári vakáció, mert a céges munka nyáron sem áll le. Ha ezt nem tudod vállalni, a hagyományos formában meghirdetett képzések között is találsz  olyan intézményeket, melyek az alapos elméleti tudás mellett a gyakorlatra is nagy hangsúlyt fektetnek.

Munka mellett szeretnél diplomát szerezni, vagy dolgoznod kell majd tanulmányaid alatt?

A tanulást és a munkát könnyen össze lehet hangolni. Ha főállásban akarsz dolgozni, akkor válaszd a levelező vagy a távoktatási formában meghirdetett képzéseket, a nappali képzések mellett inkább a diákmunka jöhet szóba.

Külföldön szereznél tapasztalatot?

Nem feltétlenül kell külföldre utaznod ahhoz, hogy nemzetközi környezetben tanulhass. Vannak olyan felsőoktatási intézmények, ahol sok külföldi vendégoktató és diák tanul. Nézz utána, melyik magyar főiskolának, egyetemnek vannak jó nemzetközi kapcsolatai, hány országba, partnerintézménybe juthatsz ki az Erasmus+ program keretében egy vagy két félévre. Sokszor a kisebb magyar intézmények jobb lehetőségeket kínálnak ezen a területen, a Kodolányi János Főiskola hallgatói például 30 ország 160 egyeteme, főiskolája közül választhatnak. Ha elmész külföldre dolgozni az érettségi után, és úgy érzed, nem elelég még a nyelvtudásod ahhoz, hogy ott szerezz meg egy diplomát, vagy túl drága a kinti tandíj, akkor sem kell lemondanod a továbbtanulásról, távoktatási formában elvégezhetsz egy alapszakot valamelyik magyar intézményben.

Nézz utána, tájékozódj!

Sok időnek tűnik, de úgyis online vagy egész nap, szóval szánj egy kis időt arra, hogy olvasgasd a főiskolák, egyetemek honlapjait, felvételi oldalait, nagyon sok érdekességet, új információt megtudhatsz róluk, miért is érdemes oda jelentkezni, mit nyújt az intézmény, milyen szolgáltatásokat kínálnak, milyen a diákélet, kik tanítanak, stb. Az intézmények Facebook és Instagram oldalait is nézd meg.

Menj el nyílt napokra!

Személyes benyomást tudsz szerezni a nyílt napokon, beszélgethetsz ott tanító tanárokkal, ott tanuló diákokkal, megkóstolhatod, milyen a kávé a büfében, megtapasztalhatod, milyen a légkör.

Néhány decemberi nyílt nap:

Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar (SZTE-BTK)
Dátum:  2016. december 12. 10 óra
Helyszín:             Szeged, Egyetem u. 2., II.emelet, Auditórium Maximum

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar (PPKE-JÁK)
Dátum:                    2016. december 15. 10 óra
Helyszín:                 1088 Budapest, Szentkirályi u. 28-30., E1 (1. előadóterem)

További információ:  https://jak.ppke.hu/felvetelizoknek és jak.ppke.hu/aktualis/esemenyek

Kodolányi János Főiskola (KJF)
Dátum:                    2016. december 16. 10 óra
Helyszín:                Budapest (1139 Budapest, Frangepán u. 50-56)
Székesfehérvár (8000 Székesfehérvár, Fürdő u. 1. – Városmajori épület)

További információ:  www.felveteli.kodolanyi.hu

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta