Nagy megmérettetés vár a magyar tinikre

Rovat

Megosztás

Egy hét múlva lesz a középiskolai felvételi

Nyolcadik vagy hatodik osztályos vagy, és középiskolába készülsz? Ha igen, akkor igen hasznos lesz számodra ez a cikk. De ha még van 1-2 éved a felvételiig, akkor is, hiszen előre tudni fogod, mégis mire is számíthatsz?

Természetesen hogy milyen feladatokat is kell megoldania a kamaszoknak, az 2016. január 16-a előtt nem derül ki. Ezen a napon, országosan minden intézményben tízkor veszi kezdetét az írásbeli. A felügyelő tanárok akkor bontják fel a borítékokat a feladatlapokkal, ennek ellenére rendesen felkészülhetsz rá, és semmi sem fog váratlanul érni.

Az Oktatási Hivatal oldalán ugyanis megtalálhatod a 2001 és 2015 közti írásbeli feladatsorokat és azok javítókulcsát is – a honlapot ezen a linken érheted el.

tanuló s

Matek és Magyar, két jó barát…

Mint fentebb említettem, a felvételi egy magyar- és egy matek írásbeliből áll, mindkettő kitöltésére 45 perc áll a diákok rendelkezésére, és maximum 50-50 pontot érhetnek el. Tekintve, hogy , minden iskolában máshogy haladnak a tananyaggal, inkább az előző évfolyamok során tanultakat kérik számon.

A magyar vizsga rendszerint tíz feladatból áll. Ezek közt van szövegértési és szövegalkotási is, és fontos még az anyanyelvi készségek megfelelő használata, az önálló véleményalkotás, no és persze a helyesírás.

Matematikából szintén tíz feladatot kapnak a felvételiző tanulók. Számológépet nem, vonalzót, körzőt, szögmérőt viszont használhatnak.

A felvételi tehát január 16-án 10 órakor kezdetét veszi. Az eszed és a  higgadtságod mellett ne felejtsd otthon a személyazonosságodat igazoló dokumentumokat sem, és legalább egy tollat és egy ceruzát is készíts a táskádba. Ha nyomós indok miatt nem tudtál megjelenni a vizsgán, rá egy hétre, 21-én van lehetőséged pótló írásbelire. A vizsga eredményére majd’ egy hónapot kell várni: február negyedik napján derül ki a diákok számára, hogyan teljesítettek.

Január 16
Te is most felvételizel középiskolába?

Fotók: Középsuli sorozat, weheartit

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,549RajongóLike
179,305KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta