Ezt nézed:  / Utazás / Náluk is hideg van, mégis boldogok!

Náluk is hideg van, mégis boldogok!

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott kutatás szerint a norvégok a legboldogabbak. Nem csoda, hiszen az életszínvonal magas, sok pénz jut szociális feladatokra és oktatásra. Mindez az olajnak köszönhető. Az Inforádió Világszám című műsorában erről is mesélt Dr. Kiss Róbert Richard, turisztikai újságíró.

Bizony, Norvégiában hideg van. De az is kétségtelen, hogy gyönyörűek a fjordok és a völgyek. A legizgalmasabb talán hajóval felfedezni a híres Geiranger-fjord környékét. A gyönyörű hegyekben számtalan túralehetőséget kínálnak a turistáknak. A legszebb a tengerszint felett több mint ezer méterrel húzódó útszakasz, Jotunheimen környéke. Kongsberg városát is itt találjuk, régi ezüstbányájáról híres.

01

Helgeland partvidéke mentén mindenképpen érdemes bérautóval végigutazni. Elképesztő fjordok, tengeri madarak, furcsa sziklaképződmények, hatalmas hegycsúcsok váltják egymást. Nem véletlen, hogy nagyon sok mese kötődik ehhez a területhez. A fővárosban, Oslóban modern épületeket, színházakat találnak, és profi tömegközlekedést. Minden pontosan indul, az autóbuszokon van hely, a járatok nem késnek. Télen gyönyörűen ki van világítva a város, ami nem csoda, hiszen majdnem egész nap sötét van, két-három óra kivételével. Alig félmillióan élnek a hatalmas területen, felhőkarcolók nincsenek, és a házak két-három emeletesek, de sok a családi ház is. Persze míg ilyenkor télen hideg és sötét van, addig nyáron még éjjel 11 órakor is könyvet olvashatunk a szabadban. Egész Norvégiát négy és félmillióan lakják, a királyságban a nők átlagos élettartama csaknem 83 év, ami talán a nyugodt életnek, a gazdagságnak, és a hidegnek is köszönhető. Idegeskedni tényleg nem kell sokat, hiszen magasak a fizetések és kicsi a munkanélküliség, alacsony a bűnözés, és nagyobb természeti katasztrófák sincsenek. A kormány mindent megtesz, hogy állampolgárai a hagyományokat is megőrizhessék. Noha nemzetgazdasági szempontból mindent megoldanak az olajbevételek, mégsem csatlakoztak a bálnavadászatot tiltó egyezményhez, hogy az ebből élő falvak lakói továbbra is gyakorolhassák ősi mesterségüket.

Ha többet szeretnél megtudni Norvégiáról és Osloról, hallgasd meg az Inforádió Világszám című e heti műsorát, amelyben még sok érdekességet elmond a térségről és az ott élőkről a műsorvezető, Dr. Kiss Róbert Richard.