Napi luxus: Mennyibe kerül egy zuhany a világ országaiban?

Rovat

Megosztás

Aylito Binayo Etiópiában él, fő foglalatossága a vízhordás. Hajnali négykor indul útnak és a köveken, mezítláb 23 liter vizet cipel haza – háromszor fordul naponta. Ruháit évente egyszer mossa, és csak hébe-hóba fürdik.

Aylito Binayo történetét a High Tide Technologies írta le infografikájában. Kiszámolták, hogy míg az etióp nő átlagosan 94 liter vizet használ naponta, egy amerikai 378-at. Adataikkal folytatják a sokkolást: A világon 900 millió embernek nincs hozzáférése a tiszta vízhez. 1,8 milliárdnyian emberi ürülékkel szennyezett vízen élnek és évente 3,3 milliónyian (főleg 5 éven aluliak) halnak meg a piszkos víz és az elégtelen higiéniai körülmények miatt- írja a Globoport.hu. 

Mit jelent ez, ha zuhanyozásról van szó? A Nemzetközi Vízügyi Szövetség (IWA) adatait felhasználva összehasonlították, mennyibe kerül egy tus az egyes országokban – ha az 8-10 percig tart és közben 64liter víz folyik el. A lenti táblázat eredményeihez azt vették alapul, mennyibe kerül 100 köbméter víz az adott helyen. (Saját számításaink szerint a magyarországi ár 14 forint körül mozog.)

víz

Azt is észrevették, hogy az összehasonlított 35 országból 27-ben egy zuhanyozás ára nem éri el az egyén átlagos napi bevételének 1 százalékát. Ugandában ez 1,63%, Mozambikban 17%, Indiában 20%, Madagaszkáron 59%, Pápua Új-Guineában 70%.

Kép: flickr

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta